Aventura lui Frank Timiş în Africa se propteşte într-un zid. Milionarul român a pierdut controlul asupra unuia dintre cele mai mari zăcăminte de fier din Africa. Motivul a fost neplata unor datorii de sute de milioane de dolari, asta după ce a fost acuzat că a scos o sumă uriaşă din companie şi a transferat-o la o altă firmă de-a sa din Cipru. Evident, fără ca ceilalţi acţionarii să ştie. E pe tiparul multor afaceri făcute de Frank Timiş. Anunţă mari descoperiri după care pierde, spune Digi 24.
O companie chineză a preluat controlul asupra zăcământului Tonkolili din Sierra Leone. Shandong Iron and Steel Group deţinea numai 25% din proiectul minier, însă în realitate pe banii ei s-au plătit salariile şi taxele din ultima perioadă.
African Minerals, firma lui Timiş, a împrumutat 250 de milioane de dolari de la bănci, însă a uitat să-i mai dea înapoi. Chinezii au decis să preia ei creditul, iar African Minerals a garantat cu propriile acţiuni.
Frank Timiş a achitat doar 84 de milioane de dolari. Pentru restul de 166, chinezii au cerut rambursarea imediată, lucru imposibil pentru firma care în urmă cu câteva săptămâni nu şi-a permis să achite o sumă de 10 ori mai mică pentru acoperirea unor dobânzi.
African Minerals e de ceva timp în plină criză. Asta a condus la suspendarea activităţii la proiectul din Sierra Leone și la scoaterea firmei de pe bursă, după ce acțiunile s-au prăbușit anul trecut cu 95 de procente.
Însă la mina din Sierra Leone, mizele sunt foarte mari. Proiectul presupune exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de fier din Africa. Se estimează că ar ascunde rezerve de aproape 13 miliarde de tone de minereu, deşi lucurile nu sunt clare. În precedentele proiecte în care a fost implicat Timiş, la fel, erau anunţate cifre mari, care în final s-au dovedit supraestimate.
Potrivit Capital, o anchetă independentă începută în noiembrie a arătat că Shandong Iron and Steel Group voia să cumpere participaţia firmei lui Timiş la proiectul minier. Cele două companii ajunseseră la un acord să folosească rezervele financiare disponibile pentru proiect, numai că după ce African Minerals a semnat, chinezii s-au răzgândit.
Milionarul român a mai bifat recent un scandal financiar. El a fost acuzat că ar fi transferat 50 de milioane de dolari de la African Minerals către o firmă de-a sa din Cipru.
Averea lui Frank Timiş este estimată de publicaţiile care fac astfel de topuri la circa 350 de milioane de euro. Însă valoarea este întocmită pe baza unor astfel de active, care, după cum arată şi această aventura africană, se topesc.