spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăActualitateJoaca cu alegerile

Joaca cu alegerile

-

De Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

6.481 de infectați de Covid, azi. Peste cîteva zile vom avea în mod cert dublu, o spun chiar specialiștii. Nu știe nimeni cîte infectări și decese am putea avea pe la jumătatea campaniei electorale ori în buza alegerilor. Cîte am putea avea după ziua alegerilor. Frapant nu e atît faptul că președintele și guvernul țin morțiș să organizeze alegerile la termen, ci faptul că par să nu ia în calcul nici măcar ipotetic amînarea lor, în cazul agravării dramatice a situației. Mesajul transmis cetățenilor români e de tipul pereat mundus, numai să avem alegeri. Interesantă, neobișnuită abordare, la un partid care a amînat niște alegeri extrem de importante doar pentru niște toane politice.

În mai 2007, România ar fi trebuit să organizeze primele alegeri europarlamentare, intrînd în selectul club de la Bruxelles după integrarea în UE. O mare onoare și un moment, am spune, istoric.

Nu a fost să fie. Guvernul liberal, în aprilie, a amînat alegerile, sec, printr-o OUG, pentru luna noiembrie a aceluiași an.
Scrutinul a fost sacrificat fără fasoane și drept de apel pentru niște mofturi electorale: PNL voia suspendarea lui Traian Băsescu sperînd în dezumflarea democraților la urne, în timp ce PD voia referendum pentru introducerea votului uninominal odată cu alegerile europene.
Suspendarea lui Băsescu era un șut liberal în plasa PD, referendumul exact invers.
Din ciondăneala partidelor menționate, ambele aflate la guvernare, a rezultat, cum spuneam, amînarea alegerilor, pentru că, suna motivația oficială a prim-ministrului Tăriceanu „Alegerile pentru Parlamentul European nu se pot desfăşura într-un climat perturbat de teme majore de conflict intern”.

Decizia de amînare era salutată cu entuziasm de organizațiile liberale: ”A intra în Europa cu circul de pe Dâmboviţa ne-ar descalifica în faţa partenerilor noştri europeni şi ne-ar transforma în oaia neagră a Europei”, se arăta în comunicate de presă venite de peste tot.
Actul de amînare a fost vehement contestat ca abuziv, fiind o OUG fără semnătura unor miniștri șamd.
Nu a contat pentru PNL, alegerile au fost amînate.
Băsescu și referendumul au fost motive suficient de importante pentru liberali pentru a determina amînarea alegerilor europarlamentare cu șapte luni.

Mii de morți și zeci de mii de infectați, nu reprezintă azi motive la fel de importante pentru aceiași liberali.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img