spot_img
25 C
București
luni, mai 6, 2024
AcasăAnalizeRomânia se numără printre singurele 10 ţări din cele 30 de state...

România se numără printre singurele 10 ţări din cele 30 de state membre NATO care cheltuie peste 2% din PIB pentru apărare

-

România se numără printre singurele 10 ţări din cele 30 de state membre NATO care cheltuie peste 2% din PIB pentru apărare în 2020, în mijlocul crizei de Covid-19, alături de ţări precum Marea Britanie, Franţa, Norvegia şi Polonia, potrivit unui raport NATO.În timp ce România atinge deja această ţintă, alocând un procent de 2,32% în 2020, state cu economii puternice precum Italia, Spania şi Belgia se numără printre cele care cheltuie cel mai puţin pentru apărare, ca procent din PIB, scrie Ziarul Financiar.

Franţa şi Norvegia sunt printre ţările care au ajuns de curând la ţinta de 2% din PIB, însă doar 10 dintre cele 30 de state membre ating această ţintă în 2020, iar printre acestea se numără şi SUA.

- Advertisement -

Cele zece ţări care ating ţinta sau chiar o depăşesc semnificativ sunt: SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Franţa, Norvegia şi România. Uşor sub ţintă se situează Turcia, Bulgaria şi Croaţia.

Germania, cea mai mare economie europeană, a promis că va atinge ţinta de cheltuieli pentru apărare a NATO până în 2031.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img