Ordinul de ministru nr. 218/2015, publicat şi intrat învigoare la 1 martie 2015, aprobă procedura de sigilare a unităţii operatorului economic pe perioada de suspendare a activităţii dispusă pentru neutilizarea casei de marcat fiscale de către operatorul economic.
Concret, noile sancţiuni sunt amenda contravenţională de la 10.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni. De asemenea, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se dispune amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Consultantul fiscal Gabriel Sincu este de părere că important va fi ca cei care vor impune aceste sancţiuni să fie corecţi şi suficient instruiţi.
«Pentru cei care încalcă legea şi nu emit bon fiscal, măsura este foarte bună. Legea trebuie, însă, aplicată corect, să nu existe abuzuri. Dacă vom avea firme corecte, care respectă regulile jocului, dar care sunt abuzate de organele de control, atunci nu e deloc bine, iar toată această măsură bună la prima vedere se va transforma într-o vânătoare de vrăjitoare. Sunt foarte multe interese la mijloc, sunt şi cazuri în care anumite companii nu funcţionează în limitele legii beneficiază de protecţie din partea celor care ar trebui să îi pedepsească», atrage atenţia consultantul fiscal.
În plus, statul trebuie să se preocupe şi de marii evazionişti, care sunt vizaţi în mică măsură de această lege, mai afirmă Gabriel Sincu.
«Miezul problemei este că impactul fiscal la bugetul de stat va fi puţin semnificativ. Este un pas mare înainte în ceea ce priveşte educaţia fiscală, care trebuie făcută nu doar cu zăhărelul, ci şi cu biciul câteodată, dar impactul la bugetul de stat nu va fi mare. Asta pentru că vorbim despre restaurante de cartier, despre buticuri care vând marfă cumpărată de la en gros sau de la magazinele cash&carry; acestea sunt vizate de această măsură. Pentru a rezolva problema evaziunii fiscale, trebuie să mergem pe lanţul comercial şi să îi pedepsim pe marii evazionişti. Sunt zeci şi zeci de firme care se înfiinţează, vând între ele produsele, comiţând vestita fraudă de tip carusel în care se pun 10 firme pe un lanţ de aprovizionare, iar una de la mijlocul lanţului fuge cu banii. Aici trebuie să acţioneze ANAF-ul!” avertizează consultantul fiscal.