spot_img
10.4 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeCum a pierdut Occidentul Muntenegrul, una din cheile geostrategice din Balcani, pe...

Cum a pierdut Occidentul Muntenegrul, una din cheile geostrategice din Balcani, pe mâna unui autocrat corupt

-

În Muntenegru, alegerile de duminică par să aibă ca rezultat sfârșitul erei Djukanović, dar analiștii vorbesc și despre o mutație geopolitică, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

După cum amintește Eurotopics, DSP, partidul președintelui Milo Djukanović rămâne principala formațiune din țară, chiar dacă a obținut cel mai slab scor din 1991 încoace: 35%.

- Advertisement -

Partidul pro-sârb ”Pentru viitorul Muntenegrului”  a obținut 32,5%, dar consideră că a câștigat scrutinul, pentru că poate realiza o coaliție cu alte formațiuni anti- Djukanović.

Legăturile cu NATO și UE sunt în joc, se teme Corriere della Sera:

- Advertisement -

„Ultimul„ autocrat soft” din Europa de Vest a încercat să-și asigure votul în stilul lui Lukashenko. El a inundat mass-media cu propaganda sa și a dat vina pe Vladimir Putin și pe cei care nu i-au iertat aderarea la NATO în 2017, pentru  probabila sa înfrângere.Datorită poziției sale strategice, Muntenegrului îi revine un rol major în jocul echilibrelor geopolitice. Noua majoritate, pro-sârbă și pro-rusă, a promis că va rămâne legată de UE și NATO. Dar ne putem îndoi. Muntenegrenii se roagă precum sârbii și scriu ca rușii: vor raționa ca aliați ai NATO și ca europenii?”- se întreabă ziarul italian.

Pentru Deutsche Welle, sistemul clientelar corupt, dirijat cu mână sigură, vreme de decenii, de actualul preşedinte, părinte al patriei, puternicul lider de partid şi premier de durată, Milo Djukanović, este mai vechi decât el şi îi va supravieţui, cu siguranţă.

Djukanović şi-a condus ţara în 2006 pe drumul independenţei, în ciuda unei opoziţii notabile. Dintre muntenegrenii care au fost atunci împotriva neatârnării, cei mai mulţi se califică până astăzi drept sârbi. Ei formează însă, potrivit criteriilor încetăţenite, o minoritate mai degrabă politică decât etnică.

Uniunea Europeană ar face bine ca, în relaţiile cu Muntenegrul, să rămână relaxată, şi să recunoască faptul că în această mică ţară sunt valabile alte reguli decât în statele vecine, de trei până la zece ori mai mari.

Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic a declarat că partidul său prooccidental este gata să intre în opoziţie după trei decenii în care aflat la putere, dacă trei alianţe politice pot forma o coaliţie după succesul lor în alegerile parlamentare, relatează joi Reuters.

Într-o transcriere a unui interviu pentru ORF TV din Austria, Djukanovic spune că Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS) va accepta că cele trei alianţe de opoziţie au asigurat împreună duminică o majoritate de 41 de deputaţi dintre cele 81 de locuri ale parlamentului micii ţări balcanice.

„Suntem gata să acceptăm acest rezultat electoral şi să fim un partid de opoziţie responsabil şi cel mai puternic”, a declarat Djukanovic în interviul difuzat miercuri. O transcriere a interviului a fost publicată joi pe site-ul preşedinţiei.

„Vom vedea dacă această coaliţie tripartită poate într-adevăr forma guvernul”, a spus Djukanovic.

DPS şi Djukanovic au condus Muntenegrul în timpul colapsului violent al fostei Iugoslavii din anii 1990, apoi în perioada dizolvării unei uniuni de stat cu Serbia şi în cea a aderării la NATO.

Djukanovic va putea candida pentru a fi reales la scrutinul din 2023, dar liderii opoziţiei l-au îndemnat să demisioneze înainte de terminarea mandatului său.

Cele trei alianţe de opoziţie s-au declarat pregătite să formeze un guvern şi că ele vor continua negocierile de aderare a Muntenegrului la Uniunea Europeană. Ele ar avea la dispoziţie trei luni pentru a forma un guvern după crearea unui nou parlament.

Numărătoarea finală preliminară a voturilor de către Comisia Electorală de Stat a acordat DPS 35,06% din sufragii duminică. Rezultatele finale oficiale sunt aşteptate în următoarele zile.

O alianţă de partide naţionaliste sârbe numită ‘Pentru Viitorul Muntenegrului’, care doreşte legături mai strânse cu Serbia şi Rusia şi este susţinută de puternica Biserică Ortodoxă Sârbă, a obţinut 32,55% din voturi.

Un grup de centru-dreapta, ‘Pacea este Naţiunea Noastră’, care de asemenea se opune DPS al lui Djukanovic, a obţinut 12,53%. O altă alianţă condusă de partidul verde URA a câştigat 5,53% din voturi.

Liderii opoziţiei şi grupurile pentru democraţie şi drepturile omului îi acuză de multă vreme pe Djukanovic şi partidul său că administrează Muntenegru ca propriul fief corupt şi că au legături cu crima organizată. DPS şi Djukanovic neagă acuzaţiile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img