spot_img
-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăAnalizeUNDE SE AFLĂ CEL MAI CĂUTAT OM DIN LUME: Escrocheria Wirecard, Merkel...

UNDE SE AFLĂ CEL MAI CĂUTAT OM DIN LUME: Escrocheria Wirecard, Merkel și spionajul rusesc

-

La 18 iunie, Jan Marsalek, directorul de operaţiuni al procesatorului de plăţi Wirecard, şi-a anunţat colegii şi colaboratorii că pleacă în Filipine pentru a găsi banii daţi dispăruţi în urma unui audit şi a-şi „spăla numele”. Acest austriac în vârstă de 40 de ani promitea atunci să facă lumină asupra condiţiilor nebuloase de supraîndotorare a companiei sale cu aproape 2 miliarde de euro, scrie „Financial Times”, apreciind scandalul drept unul dintre cele mai mari din istoria recentă a Germaniei.

- Reclama -

Dar, de atunci, Marsalek este de negăsit, la fel şi banii. El a devenit unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume. Autorităţile austriece şi germane au emis un mandat internaţional de arestare pe numele său, în timp ce serviciile secrete ale trei ţări occidentale îl caută la rândul lor pentru a afla mai multe despre legăturile sale cu spionajul rus.

- Advertisement -

Plecaţi în căutarea lui Marsalek, anchetatorii de la site-ul de investigaţii Bellingcat cred că i-au găsit locaţia. Fostul angajat de top al Wirecard s-a ascuns în Belarus, afirmă Bellingcat într-o investigaţie realizată în colaborare cu publicaţia germană Der Spiegel şi site-ul rus The Insider. De acolo, austriacul a plecat duminică în Rusia, plusează cotidianul german „Handelsblatt”, citând surse diplomatice.

În realitate, Marsalek a sosit la Minsk „în primele ore ale zilei de 19 iunie”, la bordul unui avion închiriat, dezvăluie Bellingcat, care precizează că deţine această informaţie din baza de date cu privire la intrările în Belarus. Această descoperire i-a făcut pe anchetatorii Bellingcat să caute mai multe informaţii despre călătoriile anterioare ale lui Marsalek în Rusia.

- Advertisement -

În zece ani, el a vizitat Rusia de 60 de ori. Tot acum zece ani Marsalek intra în conducerea Wirecard, la numai 30 de ani. „Dosarul său la serviciile de imigrări conţine 597 de pagini, fiind mai stufos decât oricare alt dosar străin pe care l-am consultat în cinci ani de anchete în cazul Rusiei”, subliniază Bellingcat. Potrivit investigaţiei, Jan Marsalek a folosit zeci de paşapoarte diferite – toate pe numele său – pentru vizitele în Rusia, inclusiv un paşaport diplomatic eliberat de o ţară terţă, care nu este menţionată în dosarul deţinut de serviciile de imigraţie. „Nicio ţară europeană nu furnizează acest tip de document non-rezidenţilor săi”, noteză site-ul, suspectându-l că l-a însuşit ilegal, scrie Adevărul.

Justiţia germană a anunţat miercuri arestarea fostului preşedinte şi fondator al companiei de plăţi online Wirecard, Markus Braun, precum şi a doi directori, în urma scandalului declanşat de descoperirea unei posibile fraude contabile de 1,9 miliarde de euro care a condus la insolvenţa acestei societăţi, relatează agenţiile DPA şi AFP.

Calificat la început de guvernul german drept un ”scandal fără echivalent în lumea finanţelor”, acesta a pus între timp într-o situaţie stânjenitoare executivul de la Berlin şi în special pe ministrul de finanţe Olaf Scholz, care ştia din februarie 2019 că organismul de reglementare financiară BaFin ”investiga suspiciunile de încălcare a interdicţiei de manipulare a pieţelor” în cazul acestei companiei Wirecard.

În timpul vizitei efectuate în China, în septembrie acelaşi an, cancelarul Angela Merkel a abordat posibilitatea intrării acestui procesator de plăţi pe piaţa chineză.

Falimentul Wirecard a survenit luna trecută, când s-a descoperit că o sumă de 1,9 miliarde de euro înregistrată în activele sale nu există în realitate.

Ancheta a mai relevat că, în urma falimentului Wirecard, societăţi străine, inclusiv bănci germane şi japoneze, ar putea să fi pierdut în total circa 3,2 miliarde de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img