spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeValul verde francez. Cum se explică?

Valul verde francez. Cum se explică?

-

Ecologiștii francezi au înregistrat duminică, la al doilea tur al localelor, rezultate excepționale. Mai multe orașe importante – Lyon, Bordeaux sau Strasbourg – vor fi gestionate de primari ecologiști. In alte metropole, precum Paris sau Marsilia, ecologiștii, aliați cu diferite mișcări de stânga, au favorizat victoriile. Partidul verzilor, până acum doar forță de sprijin pentru socialiști, se impune așadar ca o mișcare de primplan. Cum se explică acest val verde care ar putea reprezenta o cotitură în viața politică franceză?, este întrebarea unui comentariu Radio France Internationale.

- Reclama -

COMENTARIUL RFI:

- Advertisement -

Conștientizarea urgenței climatice, militantism local și respingerea puterii locale: iată cum se poate rezuma tripticul care a dus la victoria ecologiștilor în mai multe mari orașe franceze. “Niciodată de 40 de ani încoace ecologiștii francezi nu au fost în măsură ca azi să influențeze mersul treburilor” spunea duminică seara Julien Bayou, liderul Europe Ecologie-Les-Verts. «Peisajul se recompune în jurul ecologiei» estimează și Yannick Jadot, deputat european și altă figură marcantă a ecologiștilor francezi. E adevărat ca de când au apărut în peisajul politic, verzii francezi nu au avut niciodată  atâtea puteri locale în mâini ca acum, după acest al doilea tur al municipalelor. Si niciun sondaj de opinie nu prezisese acest scor! «Toate aceste orașe vor trebui să fie vitrina ecologiei politice care, iată, a intrat în faza ei de maturitate politică» scrie comentatorul de la Le Monde.

Fără îndoială că opinia publică a conștientizat tot mai mult, a realizat care sunt marile mize ecologice grație diverselor manifestații pe aceasta tema organizate mai peste tot în lume în ultimele luni. La asta, probabil s-a grefat și un efect Covid-19. Inchiși în case două luni de zile, cetățenii au resimțit poate nevoia mai mare a unor orașe în care se poate respira mai bine, în care să existe mai mult spațiu pentru biciclete și pietoni și în care să fie implantate mai multe parcuri și spații verzi.

- Advertisement -

Apoi, scorurile obținute duminică se datorează și «abnegației multor militanți de pe teren» reamintea Julien Bayou. De două decenii, localele sunt alegerile preferate ale ecologiștilor. Din păcate, de 6 ani încoace doar un singur mare oras, de peste 100.000 de locuitori, a fost administrat de verzi. E vorba de Grenoble, localitate aflată la poalele Alpilor francezi. Cert, în multe alte orașe, mici sau mari, verzii erau déjà prezenți în consiliile municipale și astfel au putut cântări, influența o serie de decizii în materie de transporturi sau alimentație.

In fine, după cum notează și revista L’Obs, «profilul unora dintre candidații aflați acum în cursă, a putut juca un rol în victoriile respective. Cei care au câștigat vin din societatea civilă, din sectorul asociativ, sunt ingineri, unii avocați sau medici, cu alte cuvinte, ecologiști pragmatici, mai mult sau mai puțin tineri. Nu sunt nici mari tribuni, nici aparatcici» mai scrie L’Obs.

Revistă care conchide prin a ne aminti că «în 2017, când Emmanuel Macron cucerea palatul Elysée și partidul său ocupa aproape întregul parlament, ecologiștii practic erau morți, nu mai existau. După un scor bun la europenele de anul trecut, ei revin acum în forță în marile orașe, cele în care alegătorii îl plebiscitau acum trei ani pe Emmanuel Macron dar de care s-au îndepărtat de atunci, treptat.»

Rezultatele de duminică redistribuie cărțile electorale franceze la stânga eșichierului politic. Comuniștii ies și mai fragilizați din acest scrutin la care au pierdut fiefuri importante din periferia Parisul precum Saint-Denis și Aubervilliers dar și bastioane tradiționale din provincie. Franța nesupusă, mișcarea stângistului Jean-Luc Mélenchon a fost cvasi-inexistentă la aceste alegeri. Cu alte cuvinte, cum remarcă Le Monde, «ecologiștii rămân față în față cu socialiștii numai că de această dată, ținând cont de valul verde, raportul de forțe se schimbă. Ecologiștii devin principala forță, nu prin greutatea aparatului lor ci impunându-și temele.»

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img