spot_img
16.9 C
București
luni, octombrie 7, 2024
AcasăAnalizeGRÂNARUL EUROPEI SCOS LA MEZAT: FMI dă 5 miliarde de euro împrumut...

GRÂNARUL EUROPEI SCOS LA MEZAT: FMI dă 5 miliarde de euro împrumut Ucrainei, Kievul scoate la vânzare terenurile agricole

-

Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat marţi un program de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari pentru Ucraina, iar prima tranşă, de 2,1 miliarde de dolari, va fi acordată imediat, a anunţat FMI, transmit Bloomberg şi Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

Parlamentul Ucrainei a aprobat în martie o lege care autorizează vânzarea terenurilor agricole, condiţie-cheie pentru deblocarea sprijinului din partea FMI.

- Advertisement -

În Ucraina, terenurile exploataţiilor agricole nu sunt în proprietatea cultivatorilor, ele reunind în general sute de loturi cu suprafeţe mici închiriate de la proprietari, care sunt cei care le-au redobândit după căderea URSS. Ulterior, vânzarea terenurilor agricole a fost interzisă.

Botezată odinioară „grânarul Europei”, Ucraina dispune de o suprafaţă de 32,5 milioane hectare de teren arabil aproape dublu decât Franţa, iar aceste terenuri se numără printre cele mai fertile din lume.

- Advertisement -

În mai, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care îi împiedică pe foştii proprietari ai unei bănci insolvente să îşi redobândească activele, ceea ce a deschis calea pentru deblocarea unui ajutor financiar crucial de la Fondul Monetar Internaţional.

Supranumită şi „Legea anti-Kolomoisky”, acest act normativ interzice anularea deciziei din 2016 privind naţionalizarea băncii Privatbank, o decizie contestată de fostul proprietar al băncii, controversatul oligarh Igor Kolomoisky.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img