Statele Unite „aleargă spre prăpastie”, din cauza absenţei unei strategii federale împotriva pandemiei, a lipsei unui sistem de asigurări de sănătate universal şi a dispreţului lor pentru schimbările climatice, a declarat pentru AFP filosoful american Noam Chomsky, considerat unul dintre părinţii lingvisticii moderne.
Recunoscut pentru poziţiile şi angajamentele sale de stânga, acest influent intelectual în vârstă de 91 de ani, autor a circa 100 de cărţi şi profesor la Universitatea Arizona, este izolat de două luni în locuinţa sa din Tucson, cu soţia sa braziliană, cu câinele şi cu papagalul lor.
Întrebat într-un interviu realizat de AFP despre cum vede situaţia din SUA, ţara cel mai puternic afectată de pandemia de coronavirus, Chomsky a spus că „nu există o direcţie coerentă”.
„Casa Albă este ocupată de un sociopat megaloman, care nu este interesat decât de propria putere, în termeni electorali. Bineînţeles, trebuie să îşi menţină sprijinul bazinului său electoral, care îi cuprinde pe cei cu averi mari şi pe marii directori de companii”, a afirmat el.
Chomsky a declarat de asemenea că, după venirea la putere, Donald Trump „a distrus orice mecanism de prevenirea a pandemiilor, tăind finanţarea pentru Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC), anulând programele de cooperare cu oamenii de ştiinţă chinezi pentru a identifica potenţialii viruşi”.
„SUA au fost extrem de slab pregătite”, a adăugat el.
Societatea americană „este privatizată, foarte bogată, cu mari avantaje (…), dar dominată de interese private. Nu există un sistem de sănătate pentru toţi, absolut crucial astăzi. Este sistemul neoliberal suprem”, a spus el.