Primele seri în care au intrat în vigoare măsurile iniţiale de relaxare a restricţiilor determinate de epidemia COVID-19 au condus în Grecia şi la primele reuniuni în aer liber în mai multe părţi ale ţării, adunări încă interzise conform strategiei graduale de ieşire din izolare stabilite de guvern şi care până la 1 iunie nu permite adunarea a mai mult de 10 persoane, scrie joi agenţia EFE conform Agerpres.
Cazul cel mai flagrant a fost consemnat în suburbia Ayia Paraskevi a capitalei Atena, unde poliţia a dispersat cu gaze lacrimogene circa 400 de persoane care ocupaseră o arteră publică fără a respecta măsurile de distanţare socială. Pentru a nu se repeta astfel de situaţii, guvernul grec a instituit interdicţii de circulaţie în unele locuri, o astfel de măsură fiind acum valabilă pentru Ayia Paraskevi între orele 21.00 şi 6.00.
Aglomerări au fost observate şi în alte oraşe, precum Volos, unde grupuri de persoane au cumpărat de la cafenele băuturi alcoolice, dar în loc să meargă cu acestea acasă au rămas să le consume în stradă.
”Această imagine îi ofensează brutal pe toţi cei care respectă regulile, pe toţi cei care luptă pentru a evita propagarea acestei boli”, a deplâns viceministrul protecţiei civile, Nikos Jardalias.
Până în prezent Grecia a fost una dintre ţările europene care au reuşit cel mai bine să oprească extinderea epidemiei, înregistrând de la începutul acesteia 2.663 de îmbolnăviri de COVID-19 şi 147 de decese, după ce a luat prompt măsuri preventive, printre care limitarea drastică a deplasărilor, atât interne şi în interiorul localităţilor, cât şi cele internaţionale.
Dar socializarea afară, la terase, baruri şi restaurante face parte din modul de viaţă grec. Iar decizia autorităţilor de a redeschide sectorul Horeca abia pe 1 iunie i-a nemulţumit profund pe patronii din acest sector, care miercuri au organizat în întreaga ţară proteste tăcute.
Astfel, pe străzile mai multor oraşe, inclusiv Atena şi Salonic, aceştia au scos în stradă tabureţii şi scaunele barurilor pentru a atrage atenţia asupra revendicărilor lor, respectiv reluarea rapidă a activităţii şi acordarea de facilităţi fiscale, precum reducerea TVA-ului de la 24% la 6%.
Confruntat cu necesitatea reactivării economiei, încă marcată de anii de criză şi foarte dependentă de turism, guvernul de la Atena a acceptat să examineze posibilitatea de a permite deschiderea mai devreme a teraselor. Dar ”sănătatea publică este valoarea de bază”, a ţinut să avertizeze viceministrul dezvoltării, Nikos Papanathasis. ”Trebuie să evaluăm paşii de urmat şi, după 11 mai, experţii vor decide dacă putem deschide mai devreme”, a precizat oficialul grec.