spot_img
3.9 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăAnalizeBraiconf avertizează: OUG nr. 30/2020 adoptată de Guvernul Orban generează probleme pentru...

Braiconf avertizează: OUG nr. 30/2020 adoptată de Guvernul Orban generează probleme pentru societățile din industria textilă

-

- Reclama -

Piața forței de muncă din industria textilă s-ar putea bloca pentru că multe companii au preferat șomajul tehnic în loc să onoreze comenzi, susține Braiconf care vrea să angajeze 200 de persoane în această perioadă. Compania cere minștrilor de la Economie și Muncă măsuri de stimulare a pieței muncii, transmite News Online.

- Reclama -

Conducerea Braiconf a trimis un Memoriu ministrului Economiei, Virgil Popescu și ministrului Muncii, Violeta Alexandru în care semnalează faptul că OUG nr. 30/2020 adoptată de Guvernul Orban generează probleme pentru societățile din industria textilă care nu doresc să închidă ci vor să-și mențină activitatea ca urmare a comenzilor existente.

- Advertisement -

”Noi, Braiconf SA, avem disponibilitate și necesitate în a angaja încă 200 de persoane, în sectorul nostru de activitate, în această perioadă”, spun reprezentanții companiei. 

Astfel, spune Braiconf în Memoriul deținut de NewsOnline, principalul efect al OUG 30/2020 în domeniul industriei textile a fost acela că majoritatea companiilor au suspendat sau chiar închis activitatea, dat fiind că existau oricum dificultăți anterioare.

- Advertisement -

Braiconf arată că prevederile privind șomajul tehnic sunt necesare în contextul actual însă prevederile OUG 30/2020 trebuie adaptate la situația concretă de pe piața muncii de acum pentru a nu creea alte probleme unor companii.

”Există însă și companii precum Braiconf care au reușit să se adapteze noilor provocări și dificultăți și să continue producția în aceste momente dificile având tot timpul nevoie de personal pentru a face față comenzilor existente. Pentru aceste companii efectele OUG 30/2020 sunt în esență negative”, precizează Braiconf în Memoriul adresat miniștrilor Virgil Popescu și Violeta Alexandru.

În concret, chiar și înainte de pandemia CO-VID19 în industria textilă exista o fluctuație mare de personal, companiile din acest sector găsind cu dificultate forță de muncă pentru a putea onora comenzile.

Acum, în contextul actual, Braiconf arată că societățile vecine din același sector de activitate care au trimis oamenii acasă în șomaj tehnic plătit de stat nu vor să permită altor companii să se folosească de personalul lor din teama de a nu pierde forța de muncă dar nici nu vor să redeschidă activitatea și să preia comenzi chiar de la Braiconf.
Acest lucru, conform companiei brăilene, generează cel putin pierde triplă statului cauzată de plata șomajului tehnic, neîncasarea taxelor generate de la o companie care și-ar redeschide activitatea, precum și o producție internă mai mică de necesarul actual de măști, combinezoane și halate.

De aceea credem că se impune îmbunătățirea OUG 30/2020 cu măsuri pentru sprijinirea pieței muncii în legătură cu acele companii care au capacitatea de a continua producția pentru a se asigura că acestea nu sunt afectate de măsurile guvernamentale prin adoptarea unor măsuri eficiente prin care personalul din șomaj tehnic să poată fi redistribuit temporar către companiile și unitățile care sunt în măsură a produce în perioada stării de urgență, sau alte măsuri similare de stimulare a pieței muncii pentru a se asigura forță de muncă necesară, eventual prin implicarea directă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă sau a altor instituții cu atribuții în acest sens”, scrie Braiconf în Memoriul trimis celor doi miniștri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img