spot_img
3.6 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăcoronavirusDe ce dau testele COVID-19 o eroare de 30%

De ce dau testele COVID-19 o eroare de 30%

-

Testele actuale de diagnosticare a infecţiei virale COVID-19 nu detectează trei bolnavi din zece, potrivit unor estimări, o marjă de eroare care nu ar avea însă legătură cu fiabilitatea lor şi care s-ar explica adeseori printr-o prelevare necorespunzătoare, informează AFP joi conform Agerpres.

- Reclama -

Este vorba despre ceea ce specialiştii au denumit „fals negativ”: un pacient contaminat, a cărui infecţie nu a fost depistată de un test. Un astfel de „fals negativ” are drept consecinţă neizolarea unei persoane, deşi aceasta este în realitate contagioasă.

- Advertisement -

Câteva cazuri spectaculoase au marcat recent opinia publică. În Franţa, adolescenta de 16 ani decedată la sfârşitul lunii martie după ce a fost infectată cu noul coronavirus fusese testată negativ de două ori, înainte de a fi declarată în cele din urmă pozitivă.

„Aceste falsuri negative apar în până la 30% din cazuri”, a declarat medicul James Gill, profesor onorific la Warwick Medical School din oraşul britanic Coventry.

- Advertisement -

„Din 100 de pacienţi testaţi, 30 rămân nedepistaţi”, a confirmat Francois Blanchecotte, preşedintele Sindicatului biologilor din Franţa.

Nu testul în sine reprezintă cauza acestui fenomen, ci modul în care a fost realizată prelevarea. Sensibilitatea testului este de „98% atunci când prelevarea este corectă”, a subliniat medicul Francois Blanchecotte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img