spot_img
2 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeCând riști viețile oamenilor pentru prietenii politice

Când riști viețile oamenilor pentru prietenii politice

-

- Reclama -

de Denisa Radu

- Reclama -

Toată această mediatizare a infecției cu Coronavirus a început în România cam așa: răspândirea din ce în ce a mai multor știri despre state care se confruntă cu virusul pentru a alarma populația,  apariția primului caz confirmat în România în data de 26 februarie, pe 27 februarie Klaus Iohannis a declarat că nu există niciun motiv real de panică și că provoacă simptome ușoare. De aici, situația a devenit din ce în ce mai gravă, provocând motive reale de panică, până la ascunderea de informații despre cei confirmați sau decedați, tocmai pentru a nu isca un val împotriva celor care au datoria de a gestiona situația.

- Advertisement -

Chiar dacă au încercat să minimizeze și să țină secret butoiul cu pulbere de la Suceava, presiunile mediatice au scos la iveală adevărul, sau poate o parte din el despre ce se întâmplă acolo. Avem până acum un număr de 78 de decese raportate și peste 2200 de cazuri confirmate. Focarul țării îl reprezintă Suceava, de unde sunt peste un sfert din pacienții infestați. Numărul real al deceselor nu pare să fie raportat cu exactitate, ori din neștiință, ori din lașitate. Ambele sunt la fel de grave.

 Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat Suceava drept zonă de carantină, măsură care trebuia fi luată de la închiderea spitalului. La momentul actual, peste 180 de medici sunt infectați, iar alte câteva sute sunt în izolare. Un mister este de fapt, numărul decedaților. Întâi, s-au declarat doar 9. Apoi, noul manager al spitalului, dr. Florin Filip, a afirmat că sunt 20, conform datelor prezentate până la data de 29 martie. Azi, au mai fost confirmați încă 2 decedați de la Suceava. În plus, mai sunt 10 teste în așteptare de la pacienți decedați pentru a stabili cu exactitate dacă tot infecția cu coronavirus a fost cauza morții. 13 persoane au fost raportate pentru săptămâna trecută abia luni seară, pentru că, teoretic, atunci au venit testele. Nu se precizează dacă printre cei morți sunt și medici. Un alt caz neraportat este plasat între spital și DSP. Spitalul spune că pacientul a fost transmis către DSP, DSP-ul spune că nu a mai primit listă de la spital. Este vorba despre un pacient cu simptome care a ajuns pe 24 martie la Spitalul de Boli Infecțioase din Suceava, și-a făcut testul, iar pe 26 martie a murit, rezultatul testului a apărut chiar în ziua morții.

- Advertisement -

Cea mai mare parte din această problemă se datorează unui management defecturos și a unui Guvern ce ia măsuri abia peste 45 de zile, că atunci vin echipamentele și măștile. Este inadmisibil ca un singur medic de la UPU să aibă echipament pe care oricum și l-a cumpărat singur. Restul, aveau doar măști obișnuite. Știind că e situație de criză, managerul spitalului, Vasile Rîmbu, putea vorbi cu firme de confecții locale pentru a livra echipamente de protecție. Acest lucru nu s-a întâmplat nicăieri.

Suspendarea din funcție a lui Rîmbu a venit cu întârziere, și nu de când situația s-a înrăutățit, așa cum era normal, mai ales că acesta ar fi trebuit să fie ministrul PNL al Sănătății, însă, se pare că Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean,  nu a vrut să își sacrifice omul pentru acest Guvern de sacrificiu, aștepând un post într-un Guvern stabil, așa că a fost propus Victor Costache să bifeze și misiunile date de cei ce reprezintă interesele sănătății private. Când tot se vehicula numele lui Rîmbu pentru postul de ministru, s-a încercat un exercițiu de PR, la care a participat si președintele României. Acesta l-a lăudat pe Rîmbu pentru realizarea unui ambulatoriu. Ieri, pe Internet, a devenit viral un video cu Rareș Bogdan, care țipa realizările de la Suceava: „Vreți să vedeți spitale ca-n Occident? Mergeți la Suceava, să vedeți ce a făcut Flutur cu bani europeni!”. Oare, acest spital ca-n Occident, nu ar fi trebuit condus ca la carte și echipat corespunzător? Nu ar fi trebuit să nu aibă astfel de lipsuri pe timp de criză?

Testările pentru coronavirus au pus din nou Suceva în centrul atenției, deoarece pe lista pentru testări, Gheorghe Flutur apare drept medic, iar soția lui Rîmbu drept asistentă. Nu putem spune că aceștia au fost trecuți intenționat așa, Doamne ferește, mai ales că s-a declarat această întâmplare drept o eroare regretabilă. Într-un final, Rîmbu a fost suspendat, din ordinul lui Nelu Tătaru, cu o zi înainte de demisia lui Victor Costache.

Dosarul privind infectările cu COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență a fost preluat de către Parchetul Tribunalului Suceava, însă ancheta se desfășoară cu dificultate, deoarece Vasile Rîmbu este în izolare, fiind suspect de Coronavirus.

Deși a fost alimentată foarte mult la început cu panică această criză a virusului prin anunțarea de măsuri restrictive sau a stării de urgență fără a da detalii până în momentul emiterii sau a propagării virusului, s-a ajuns în situația în care sunt ascunse detalii pentru a proteja anumiți oameni. Politica trebuie lăsată deoparte, iar oamenii trebuie salvați. Guvernul trebuie să vină cu măsuri concrete și rapide în sănătate, nu peste zeci de zile. Incompetența dovedită de la începutul crizei și orgoliul unora sau altora nu face altceva decât să pună vieți în pericol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img