spot_img
26.6 C
București
joi, mai 26, 2022
AcasăCriza migranților95% din unguri au respins cotele obligatorii de refugiaţi, dar referendumul nu...

95% din unguri au respins cotele obligatorii de refugiaţi, dar referendumul nu e valid

-

Circa 95% dintre cetățenii unguri care au participat duminică la referendumul privind cotele obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene au votat împotriva acestor cote, relevă un sondaj, însă rata participării la urne este estimată la circa 45%, sub pragul de 50% necesar validării scrutinului, relatează agenția Reuters.

UPDATE: Biroul Electoral din Ungaria (NVI) a confirmat duminică seară că referendumul referitor la cotele obligatorii de refugiați adoptate de UE este invalid, din cauza mobilizării unui număr insuficient de alegători, în pofida avansului detașat al votului „nu”, transmite EFE.

Voturile valabil exprimate au reprezentat 43.23% din numărul alegătorilor, sub pragul obligatoriu de 50%. Potrivit NVI, după numărarea a 94% din voturi, „nu” a obținut 98,24%.

Unul dintre vicepreședinții Fidesz — partidul conservator aflat la putere—, Gergely Gulyás, a afirmat că a fost o victorie covârșitoare în favoarea „nu”.

Anticipând o posibilă victorie invalidată de absenteism, premierul Viktor Orban a insistat asupra faptului că va acorda prioritate procentului obținut de „nu”.

„Dacă votul împotriva cotelor obligatorii atinge 95%, mesajul este clar”, a reacționat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, chestionat de AFP, apreciind rata participării ca fiind secundară.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...