90 de procurori se solidarizează cu Jean Uncheșelu

0
418

Conducerea Parchetului anticorupție cere analizarea declarațiilor premierului la adresa magistratului Jean Uncheșelu, procurorul care a realizat ancheta în Dosarul „Turceni-Rovinari”, în care prim-ministrul a fost trimis în judecată sub acuzațiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor. Procurorii DNA, supărați foc din cauza atacului la persoană comis asupra colegului lor, au reacționat la unison cerând CSM să le apere independența. Inspecția Judiciară va declanșa verificări.

„Potrivit procedurii cererea DNA a fost înregistrată și va fi trijmisă la Inspecția Judiciară a CSM”, a declarat pentru Evenimentul zilei judecătoarea Daniela Pantazi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Conform legislației, inspectorii din cadrul Inspecției Judicare a CSM vor efectua verificări, apoi vor întocmi un raport către CSM. „Raportul va fi analizat de Plenul Consiliului, care va decide”, a mai arătat sursa citată de EvZ.

„Până în acest moment, Consiliul Superior al Magistraturii încă nu ne-a înaintat nici o cerere. În momentul în care vom fi sesizați, inspectorii judiciari vor efectuaa verificările impuse de lege în asemenea cazuri”, a declarat pentru Evenimentul zilei, un reprezentant de la Biroul de presă al Inspecției Judiciare.

Urmare a unor afirmații făcute în mediul online, la data de 17 septembrie 2015, de către prim-ministrul României Ponta Victor-Viorel, după emiterea comunicatului de presă nr. 1472/VIII/3 din 17 septembrie 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Prim-ministrul României a scris pe un site de socializare, printre altele, că: „singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”.

„La data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premierul României”, au precizat reprezentanții DNA.

Decizie unanimă de sesizare a CSM

Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

„Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală.
Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”, au mai transmis reprezentanții DNA.

În solicitarea adresată CSM, procurorii Direcției Naționale Anticorupție consideră că afirmațiile denigratoare făcute de primul ministru afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat cauza cât și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată.

„Aceste afirmații pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cât și probitatea morală și profesională a procurorilor care-și desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenței Direcției Naționale Anticorupție”, încheie reprezentanții Parchetului.