9 diplomaţi ruşi au murit subit în ultimul an şi jumătate

0
174

Dincolo de teoria conspiraţiei, a fi diplomat rus pare să cauzeze sănătăţii, scrie publicaţia Quartz. Migayas Shirinsky, ambasador în Sudan, a fost găsit mort în piscina din rezidenţa sa din Khartoum pe 23 august, acesta fiind a noua persoană din serviciile oficiale ale Rusiei care moare în mod subit din ianuarie 2016 până în prezent, scrie Mediafax.

1. Igor Sergun, şeful GRU (spionajul militar)

Vârsta: 58

Data: 4 Ianuarie 2016

Locul: Necunoscut

Cauza decesului: Neclară. Ministerul rus al apărării nu a menţionat unde sau cum a murit. Potrivit Financial Times, care citează surse din intelligence-ul din vest, acesta fusese trimis recent în Siria pentru a cere preşedintelui Bashar al-Assad sa demisioneze, în timp ce Kremlinul a refuzat să facă o astfel de solicitare. Stratfor, un site de analiză geopolitică, a citat o sursă neidentificată spunând că Sergun a murit în Liban.

2. Sergei Krivov, ofiţer de securitate rus al misiunii ONU

Vârsta: 63

Data: 8 Noiembrie 2016

Locul: New York, SUA

Cauza moţii: Neclară. Rapoartele iniţiale au arătat că Krivov a căzut de pe acoperişul de la ambasadă. Acestă concluzie a fost apoi schimbată în atac de cord. Rapoartele poliţiei au menţionat că Krivov a fost rănit la cap, dar biroul examinatorului medical nu a găsit vreo dovadă în acest sens. O anchetă comună NYPD şi FBI a menţionat că nu are niciun indicii că moartea acestuia ar fi fost suspectă.

3. Andrey Karlov, ambasador în Turcia

Vâsta: 62

Data: 19 decemrie 2016

Locul: Ankara, Turkey

Cauza morţii: Împuşcat mortal de un bărbat într-o galerie de artă, în ceea ce oficialii ruşi au calificat un atac terorist. Asasinul a strigat: “Nu uitaţi de Aleppo! Nu uitaţi de Siria”, după care l-a împuşcat pe ambasador.

4. Petr Polshikov, oficial din ministerul de externe

Vârsta: 56

Data: 19 Decembrie 2016

Locul: Moscova, Rusia

Cauza morţii: Împuşcat mortal în apartamentul său din Moscova cu câteva ore înainte ca ambasadorul rus din Turcia să fie asasinat în Ankara. Oficialii ruşi au declarat că decesul său nu are legătură cu munca sa de consilier-şef la departamentul pentru America Latină. (Nu este clar dacă el mai lucra în cadrul ministerului când a fost ucis).

5. Roman Skrylnikov, oficial în consulatul din Kazakhstan

Vârsta: Necunoscută

Data: 26 decembrie 2016

Loc: Ust-Kamenogorsk, Kazakhstan

Cauza morţii: Atac de cord, dar oficialii au investigat şi alte variante. Skrylnikov a fost găsit mort în apartamentul său, iar pe corpul său nu au fost găsite semne de violenţă.

6. Andrey Malanin, şef al serviciilor consulare din Ambasada Greciei

Vârsta: 55

Data: 9 ianuarie 2017

Locul: Atena, Grecia

Cauza morţii: Neclară. Malanin a fost găsit mort în apartamentul său cu uşile închise pe dinăuntru şi niciun semn care să indice o spargere. Oficialii greci au spus că pare să fi murit din cauza naturale dar încă investighează cazul.

7. Alexander Kadakin, ambasador în India

Vârsta: 67

Data: 26 Ianuarie 2017

Locul: New Delhi, India

Cauza morţii: Mort într-un spital după o boală de scurtă durată

8. Vitaly Churkin, UN ambassador

Vârsta: 64

Data: 20 Februarie 2017

Locul: New York, USA

Cauza morţii: Neclară. Autorităţile din SUA nu pot publica concluziile autopsiei, fiind contrânse de legea internaţională.

9. Migayas Shirinsky, ambasador în Sudan

Vârstă: Începutul anilor 60

Data: 23 August 2017

Locul: Khartoum, Sudan

Cauza morţii: Necunoscută. A murit în timp ce înota