spot_img
8.6 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăDezvaluiri5 partide maghiare, între care FIDESZ-ul premierului Orban, vor o rezoluție în...

5 partide maghiare, între care FIDESZ-ul premierului Orban, vor o rezoluție în favoarea Consiliului Național Secuiesc

-

Cinci partide parlamentare ungare au prezentat o propunere de rezoluţie în sprijinul unei iniţiative cetăţeneşti europene lansate de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) privind protejarea regiunilor naţionale, relatează miercuri MTI conform Agerpres.

Propunerea celor două formaţiuni de guvernământ – Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP) -, a Partidului Socialist, a Partidului ‘Politica poate fi şi altfel’ şi a Jobbik a fost publicată miercuri pe site-ul parlamentului de la Budapesta. Ea susţine iniţiativa cetăţenească europeană ‘Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale’, formulată de Consiliul Naţional Secuiesc şi înregistrată în luna mai de Comisia Europeană.

- Advertisement -

Această iniţiativă are drept scop să convingă Comisia Europeană să elaboreze o politică de coeziune care acordă o atenţie specială regiunilor cu caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice care sunt diferite de ale celor din regiunile înconjurătoare. Propunerea are şi o conotaţie simbolică, dată fiind declararea lui 2020 drept Anul coeziunii naţionale, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, se arată în declaraţia parlamentului ungar.

Propunerea de rezoluţie prevede că privaţiunile unor astfel de regiuni, printre care zone geografice fără puteri administrative, pot fi tratate prin asigurarea accesului egal la fonduri structurale şi la alte fonduri, resurse şi programe ale UE, simultan cu promovarea identităţii lor regionale.

- Advertisement -

De asemenea, proiectul de rezoluţie cere maghiarilor din Ungaria şi din străinătate să sprijine şi să semneze iniţiativa cetăţenească europeană respectivă.

În martie anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat hotărârea Tribunalului UE şi decizia Comisiei Europene din anul 2013 prin care s-a refuzat înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti europene (ICE) ‘Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale’, iniţiată de Balázs-Árpád Izsák şi Attila Dabis.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img