spot_img
6.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăALEGERI 20204 deputate liberale au o propunere legislativă pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități

4 deputate liberale au o propunere legislativă pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități

-

Înființarea unui fond specific pentru integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități, face obiectul unui proiect legislativ ce va fi inițiat de Violeta Alexandru, Maria Gabriela Horga, Mara Calista și Angelica Fădor.
Există o prevedere mai veche în legea 448/2006 prin care angajatorii (incusiv cei publici) care au mai mult de 50 angajați și care nu au angajat 4% persoane cu dizabilități din număr total angajați, adică 2 persoane la 50 de angajați, trebuie să plătească anumite sume la bugetul de stat. 
“Astfel, am lucrat împreună la o propunere legislativă care are în vedere direcționarea acestor sume plătite de către angajatorii care nu au angajați cel puțin 4% persoane cu dizabilități către un fond specific, fiind evidențiate separat în bugetul asigurărilor de somaj. Sumele astfel încasate vor putea fi utilizate doar pentru politici/programe de angajare a persoanelor cu dizabilități”, a precizat deputatul PNL Gabriela Horga. 
“aș vrea să se constituie un fond distinct în cadrul Bugetului din care să se acopere cheltuielile necesare derulării unor programe de sprijin adaptat pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în piața muncii. Obligația există și acum (este din 2006 în cadrul legal), oricum angajatorii plătesc acești bani (…) Să o spunem cât mai clar, din acești bani încasați la buget astăzi se acoperă diverse cheltuieli ale statului.” a scris Violeta Alexandru pe Facebook.
”Nu introducem taxe noi pentru firme iar proiectul nu presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat. Aceste sume sunt plătite și în prezent, pe baza legii 448/2006. Însă, angajatorii, inclusiv angajatorul instituție publică, virează sumele la bugetul de stat și nu, cum ar fi normal, într-un fond specific sau evidențiate separat în bugetul asigurărilor de șomaj, pentru a fi utilizate destinat pentru implementarea unor programe specifice pentru persoanele cu dizabilități. Practic, statul folosește aceste sume pentru alte destinații decât cele avute în vedere prin legea 448/2006. Vrem ca sumele colectate să fie utilizate în folosul persoanelor cu dizabilități, nicidecum pentru încasarea unor venituri suplimentare la bugetul de stat ”, a explicat deputatul PNL Gabriela Horga.
Fondul va fi gestionat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. 
“Este un principiu absolut corect ca atunci când legiutorul a stabilit anumite obligații de plată ca urmare a neangajării persoanelor cu dizabilități, deci o obligație specifică, nu generală cum este, de exemplu, plata TVA, aceste sume să fie folosite în folosul celor pentru care a fost introdusă. Altfel, este doar o obligație suplimentară și nu își atinge scopul. Se pot propune, astfel, programe de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități dar și proiecte de stimulare a mediului de afaceri în vederea angajării acestora.” a precizat Gabriela Horga. 
Organizațiile guvernamentale cu care cele patru deputate s-au consultat în această perioadă susțin de multă vreme un astfel de proiect. Persoanele cu dizabilități din România au o rată de ocuparei mult sub media celorlalte țări ale Uniunii Europene. Cea mai mare parte a persoanelor cu dizabilități neocupate de 20-64 de ani este inactivă economic. 
“Avem oportunitatea, prin utilizarea corectă a acestor sume, de transformare a persoanelor asistate în persoane asistate doar pasiv și de dezinstituționalizare a lor. Pe lângă inserția pe piața muncii, în urma căreia persoana cu dizabilități devine contribuabil, cel mai important este că îi va crește nivelul de trai și satisfacția personală. Subliniez, nu introducem taxe noi pentru firme iar proiectul nu presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat”, a scris deputatul PNL Gabriela Horga într-un mesaj pe Facebook.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img