3 foști manageri de top ai unei companii-fiică a GAZPROM, reținuți la Varșovia

0
136

Procuratura de la Varșovia a anunțat că trei foști manageri de top de la o companie fiică a concernului rusesc Gazprom în Polonia au fost reținuți sub acuzația de corupție. Cei trei ar fi aprobat retragerea unei cereri de chemare în judecată a Gazprom-ului, în detrimentul intereselor companiei lor. Anchetatorii spun că pagubele ar depăși 217 milioane de dolari, persoanele reținute riscând o pedeapsă de 10 ani de închisoare, transmite Radio Europa Liberă.

Potrivit versiunii procuraturii, în urma acțiunilor întreprinse de suspecți, care erau angajați ai EuRoPol GAZ, în ianuarie 2010 a fost semnat un acord între compania lor, PGNiG (Compania de Petrol și Gaze din Polonia) și Gazprom, în condiții extrem de dezavantajoase, și prin care Polonia renunța să depună o cerere în instanța de judecată pentru a obține de la compania rusă plata integrală pentru serviciile de transportare a gazelor naturale în anii 2007-2009. Varșovia consideră că acordul, semnat la Moscova, este în contradicție și cu normele UE.

În același dosar este acuzat și un fost ministru adjunct al economiei din Polonia, care, spun anchetatorii, ar fi indus în eroare structurile guvernamentale de la Varșovia în legătură cu acordul privind tranzitul de gaze dintre Rusia și Polonia.