spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalize250 milioane de euro pentru lobby în UE de la giganții petrolieri

250 milioane de euro pentru lobby în UE de la giganții petrolieri

-

Giganţii industriei petrolului au alocat 250 de milioane de euro în lobby pe lângă Uniunea Europeană, potrivit unui studiu coordonat de mai multe ONG-uri de mediu. Este vorba de cele mai mari 5 companii petroliere din lume – BP, Chevron, ExxonMobil, Shell şi Total. Cifrele sunt bazate pe declaraţiile companiilor şi pe registrul de transparenţă în care sunt repertoriate intervenţiile grupurilor de interese şi de lobby pe lângă instituţiile europene, transmite Radio France Internationale.

Studiul arată că aceste cinci giganţi petrolieri au cheltuit, în nouă ani, un sfert de miliard de euro pentru a influenţa deciziile luate de Uniunea Europeană.

- Advertisement -

250 de milioane de euro – cam tot atât cât s-a investit, pe plan mondial, în noile energii, în anul 2018.

Cele cinci mari companii petroliere au investit aceşti bani prin intermediul grupurilor de presiune pentru a putea avea un cuvânt de spus în deciziile luate de Bruxelles.

- Advertisement -

Raportul a fost întocmit de ONG-urile Corporate Europe Observatory, Food and Water Europe, Friends of the Earth Europe şi Greenpeace Europa şi arată că sumele investite în campanii de lobby au tot crescut de la an la an.

De la 10 milioane de euro în 2010 la 31 de milioane de euro în 2018.

Studiul vorbeşte de sume importante «investite în practici dubioase» şi suţine că «ideea a fost de a sabota campaniile de protejare a mediului».

Doar de la nominalizarea lui Jean-Claude Juncker la şefia Comisiei Europene, peste 300 de întâlniri au avut loc între comisari europeni ori membri ai cabinelor lor cu şefii acestor giganţi petrolieri, adică câte o întâlnire pe săptămână.

În ultimii ani, guvernele naţionale şi UE au luat decizii cheie şi au stabilit obiective în materie de energie. Un exmplu: ’Planul Climat’ lansat în Franţa de fostul ministru al Tranziţiei Ecologice Nicolas Hulot, în 2017, ce avea ca ambiţie «zero energii poluante în 2050». Ministrul demisiona un an mai târziu arătând cu degetul spre companiile de lobby.

Potrivit unor documente obţinute de ONG-ul Amis de la Terre, societatea petrolieră Vermilion Energy a ameninţat că va ataca statul în justiţie pe motiv că ‘planul climat’ îi afectează interesele şi … profitul.

Compania Total a precizat pentru France Presse că potrivit regristrelor oficiale a cheltuit aproximativ 2 milioane de euro în activităţi de lobby pe lângă Uniunea Europeană, în 2018 şi că cifra este constantă în ultimii ani.  Imediat după publicarea raportului, într-un tweet, compania susţine că inveşte 400 de milioane de dolari în diminuarea emisiilor de carbon.

Shell a respins ferm concluziile raportului, asigurând că « susţine Acordul de la Paris privind schimbările de climă”.

ONG-urile au cerut însă precizări suplimentare pentru a fi evitat orice conflict de interese între magnaţii petrolului şi politicieni.

Activiştii de mediu cer interzicerea unor astfel de întâlniri ori participarea consilierilor ce reprezintă societăţi petroliere în comitetele de experţi de pe lângă guverne.

Si nu în cele din urmă, ONG-urile cer interzicerea sponsorizărilor ori parteneriatelor ce ar putea fi oferite de giganţii petrolieri unor evenimente precum COP24 – conferinţa privind schimbările de climă, ce a avut loc în 2018 în Polonia şi care a fost sponsorizată de compania petrolieră poloneză Lotos.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img