24 de rachete americane de croazieră Tomahawk aduse în România? Informația lansată de vice-ministrul rus al afacerilor externe

0
353

Eventualitatea desfășurării pe teritoriul României a 24 de rachete americane de croazieră ”Tomahawk” este acum reală, a declarat Serghei Riabkov, Vice-ministrul rus al afacerilor externe , într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-24 conform Vesti din Rusia.

CITIȚI ȘI: Rachetele rusești care țintesc exclusiv România: Baza pentru a-l omorî pe Putin la Soci

”Ipotetic vorbind, nu putem închide ochii la ceea ce, în cel mai rău scenariu, ar putea însemna apariția chiar acum la sol a 24 de rachete ”Tomahawk” în variantă nucleară. Când vor fi ele aduse de americani, nu știu, dar o asemenea eventualitate există deja pentru desfășurarea în România”, a spus diplomatul.

”Când în Polonia sistemele de apărare aeriană Aegis Ashore vor fi amplasate, lor li se vor mai adăuga alte 24. Reies 48 de bucăți, cu o rază însumată de acțiune de 2500 de kilometri”, a adăugat vice-ministrul, citat de agențiile de presă. ”Trasați cu compasul pe hârtie raza și veți observa ce regiuni din Federația Rusă intră în zona de acoperire a acestor rachete”, a continuat diplomatul.

Comentând esența pretențiilor Rusiei față de Statele Unite în privința Tratatul INF (privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune), Riabkov a spus că sistemele Aegis Eshor, ale căror elemente sunt deja instalate în România, pot fi echipate cu rachete balistice de atac clasa ”sol-sol” (în speță, Tomahawk-uri – n.r.).

De asemenea, Riabkov a subliniat că Moscova nu poate ignora o astfel de amenințare. ”Nu putem lua de bună ce spun americanii, că acum nu intenționează să desfășoare astfel de mijloace în sistemele Aagis Ashore”, a concluzionat oficialul.