spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalize2022, zona euro și România: SUNTEM PREGĂTIȚI?

2022, zona euro și România: SUNTEM PREGĂTIȚI?

-

România, una dintre ţările cu cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, ar putea să se alăture zonei euro în 2022, potrivit unei declaraţii a ministrului de externe Teodor Meleşcanu pentru publicaţia poloneză Rzeczpospolita. Este pentru prima oară când un oficial român anunţă o nouă dată pentru intrarea în zona euro în ultimii cinci ani, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

Ultima dată vehiculată pentru aderarea României la zona euro a fost 2015, dar a trecut fără ca nimeni să îşi asume răspunderea că nu a fost respectată.

- Advertisement -

„Decizia este evident politică. Din perspec­tiva BNR ne-am îndeplinit toate cerinţele. Suntem pregătiţi să intrăm într-o foaie de parcurs pentru aderarea la euro oricând ne va cere Guvernul României“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale.

Radu Crăciun, analist economic şi şeful BCR Pensii, spune însă că aderarea la zona euro ţine de economie şi nu ţine de politică.

- Advertisement -

„Este un obiectiv foarte ambiţios, mai ales că nu sunt semne care să arate că ne pregătim cu adevărat serios pentru un astfel de proiect. Atingerea unui astfel de proiect presupune mai mult decât alegerea unei date. Date am avut şi în trecut şi nu am respectat niciuna dintre el pentru simplul motiv că a lipsit aproape com­plet partea de pregătire economică a aderării la zona euro. Decizia nu ţine de politică, ci de economie“, a spus Crăciun.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffei­sen Bank, este nelămurit: „Este o declaraţie făcută în numele guvernului sau este o părere per­so­nală? Poate fi fezabil sau nu în funcţie de ce plan de acţiune ne fixăm până în acel mo­ment. O ţin­tă de a adopta euro este o ţintă foar­te ambiţioasă şi dependentă de reforma struc­tu­rală pe care ar trebui s-o facem până în acel moment“.

Cotidianul Rzeczpospolita notează că preşedintele francez, care tocmai a venit în vizită la Bucureşti, vrea să reconstruiască uniunea monetară, astfel încât să devină un centru major pentru integrare.

Întrebat dacă România vrea să se alăture proiectului şi să adopte moneda euro, ministrul de externe a spus că adoptarea euro este o decizie politică pe care România a luat-o cu mulţi ani în urmă. „Astăzi deja îndeplinim toate cererile formale, am putea să ne alăturăm uniunii monetare mâine. Dar ne este frică că aceasta ar putea avea un efect negativ asupra celor mai săraci români, precum şi asupra pensiilor“, a spus Meleşcanu. „Cred că vom adopta euro în cinci ani, în 2022“, a adăugat el.

Zona euro este formată din 19 membri, cel mai recent stat care a intrat în uniune fiind Lituania, care s-a alăturat clubului în 2015.

România îndeplineşte cele cinci criterii de aderare la zona euro încă de acum trei ani, dar nimeni nu explică de ce nu vrea să aplice la mecanismul de intrare în zona euro.

„În acest moment, în mod clar nu suntem pregătiţi. Numai dacă ne uităm la câţiva indicatori, la PIB-ul per capita. Să putem adopta euro ar trebui să avem o convergenţă reală. Avem multe reforme de implementat în economie. Numai dacă ne gândim la sectorul companiilor de stat lucrurrile trenează acolo de ceva timp. Ar trebui să se stabilească o ţintă realistă şi măsuri implementate şi care să fie urmărite. O ţintă, oricare ar fi ea, trebuie să fie într-adevăr ambiţioasă, dar trebuie să ştim ce avem de făcut. Am mai avut ţinte“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img