spot_img
8.8 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăActualitate2 lovituri pentru Zelenski

2 lovituri pentru Zelenski

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Eroul umanității, Volodimir Zelenski, încasează două lovituri cumplite în doar citeva zile, care nu anunță nimic bun pentru viitorul său și reamintesc că, adesea, drumul de la extaz la agonie și invers e extrem de scurt. Din două direcții diferite, de la Joe Biden și de la fostul ombudsman al Ucrainei, Zelenski e acuzat că a ignorat, în ciuda dovezilor, avertismentele iminentei invazii a Rusiei.

Președintele Joe Biden, vorbind azi cu donatorii la o strângere de fonduri democrată, a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu a vrut să audă” atunci când serviciile de informații americane i-au livrat informații că Rusia se pregătea să o invadeze, relatează New York Post.
„Nu s-a întâmplat așa ceva de la al Doilea Război Mondial. Știu că mulți oameni au crezut că poate exagerez. Dar aveam informațiile necesare pentru a susține că el” – adică președintele rus Vladimir Putin – „avea să treacă granițele”.

„Nu a existat nicio îndoială”, a spus Biden. „Și Zelenski nu a vrut să audă.”

A doua lovitură similară vine de la Liudmila Denisova, fostul Avocat al Poporului din Ucraina, recent demisă de parlamentul de la Kiev, care a acordat un interviu siteului Lb.ua.

Bomba Denisovei: rușii începuseră strămutarea masivă a ucrainenilor de etnie rusă din regiunile Donețk și Lugansk pe teritorii rusești cu cel puțin o săptămînă înaintea invaziei din 24 februarie, semnul cel mai clar imaginabil că războiul e iminent.

”Au început să o facă pe 18 februarie, am vorbit despre asta. Am documente justificative – directiva Ministerului pentru Situații de Urgență al Federației Ruse privind districtele federale în ceea ce privește regiunile și orașele. De exemplu, în ceea ce privește regiunea Ulyanovsk și orașul Ulyanovsk – câți oameni sunt gata să primească începând cu ora 6 dimineața pe 21 februarie. Adică, este un mesaj despre data planificată a strămutării. Conform acestor date, pe 21 februarie în regiunile Kursk și Voronezh aceste locuri erau deja ocupate. Oamenii fuseseră deja transportați în regiunile Moscova, Volgograd și Penza.
Am, de exemplu, un document „Raport privind starea situației operaționale în Rusia și în străinătate la ora 6 dimineața, pe 5 mai”, care precizează clar că, din 18 februarie, Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei a organizat munca pentru a primi și acorda asistență cetățenilor evacuați din Donețk, Republicile Populare Lugansk, precum și formarea și livrarea de ajutor umanitar. Adică primele evacuări au fost pe 18 februarie, fapt dovedit prin documente.
Am anunțat oficial pe site despre ce este vorba. Un consilier al președintelui Ucrainei, care se ocupă de probleme incluzînd drepturile omului, m-a contactat și m-a întrebat de unde avem aceste informații. Am spus că de la organizațiile noastre partenere pentru drepturile omului care lucrează în teritoriile ocupate temporar. La început nu a crezut că este real, dar când UNHCR a început să difuzeze statistici oficiale, și-au dat seama că într-adevăr așa este. Am primit multe apeluri de la cetățeni care ajunseseră deja în Federația Rusă, de la publicul Federației Ruse, am transmis toate acestea autorităților, dar nu a existat niciun răspuns” a spus Denisova.

Recapitulînd: nu doar că administrația Biden îl informase pe Zelenski mult înaintea invaziei de iminența sa, dar începînd din 18 februarie, cel puțin, liderul de la Kiev primea și informații concrete de la propriile structuri, precum Avocatul Poporului.

Și totuși, în loc să ia măsuri urgente, Zelenski a făcut exact contrariul: a început să acuze oficialii occidentali că, prin anunțurile privind invazia, prăbușesc moralul poporului său etc.
În urma acestor acuzații repetate, Casa Albă a anunțat oficial, pe 3 februarie, că nu va mai utiliza cuvântul „iminent” cu referire la riscul unei intervenţii militare ruse în Ucraina.

În acel moment, presa internațională relata cum Zelenski ceruse Occidentului să nu mai genereze „panică” privind riscurile unui conflict militar, argumentând că, deşi probabilitatea unui atac militar rus există, nu este mai mare decât a fost în 2021. Potrivit unui oficial de la Kiev citat de CNN, Volodimir Zelenski avusese disensiuni puternice cu preşedintele SUA, Joseph Biden, în cursul unei convorbiri desfăşurate în acele zile, pe tema „nivelului riscurilor” unui atac rus, iar conversaţia „nu a decurs bine”. Joseph Biden l-a avertizat pe preşedintele Ucrainei că un atac al Rusiei ar fi o „posibilitate clară”, însă Volodimir Zelenski a replicat că situaţia rămâne „periculoasă, dar ambiguă”, astfel că nu este sigur că va exista vreun atac.

Interesant de punctat, lui Zelenski îi ținea pe atunci isonul și guvernul israelian, care, deși informat de americani, considera improbabilă izbucnirea în curând a unui conflict militar între Rusia şi Ucraina.
”Secretarul de Stat american, Antony Blinken, l-a sunat luni pe Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, şi i-a cerut să lanseze un apel adresat Rusiei pentru reducerea tensiunilor. Însă Guvernul Israelului a semnalat miercuri că nu consideră iminent un conflict militar între Rusia şi Ucraina. „În acest moment, evaluarea israeliană este că noi nu vedem vreo confruntare violentă în curând. Şi nici nu cred că va izbucni un război mondial acolo”, declara pe 2 februarie Yair Lapid, citat de site-ul american Axios.com.

Dezvăluirile fostei Avocate a Poporului ar putea explica, acum, stupefianta și palid explicata demitere a sa din funcție. Se dorea ștergerea urmelor.
Iar faptul că Joe Biden scoate acum din ladă acuzațiile extrem de grave, prin substrat, la adresa lui Zelenski pare a marca o piatră de hotar în evoluția evenimentelor provocate de războiul din Ucraina.
Steaua lui Zelenski începe să pălească?

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img