spot_img
1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăArmata2 jurnaliști spanioli expulzați din Ucraina după ce au dezvăluit că trupele...

2 jurnaliști spanioli expulzați din Ucraina după ce au dezvăluit că trupele de la Kiev au bombardat zone civile

-

Serviciile de securitate ale Ucrainei au anunțat marți că au expulzat din țară doi jurnaliști spanioli pentru modul în care aceștia au relatat despre conflictul cu separatiștii proruși din estul țării, măsură considerată de asociațiile de jurnaliști drept un atac asupra libertății de exprimare, transmite Reuters.

Serviciul securității de stat din Ucraina (SBU) a declarat că cei doi jurnaliști spanioli, Antonio Pampliega și Angel Sastre, au realizat reportaje în care susțineau că trupele ucrainene au bombardat zone civile, informație considerată falsă de autoritățile de la Kiev.

Antonio Pampliega a fost ostatic al Al Qaeda și a relatat de pe mai multe fronturi de luptă. El a scris pentru marile cotidiene spaniole ABC și El Pais. 

Antonio Pampliega și Angel Sastre au scris pe Twitter că li s-a interzis accesul pe teritoriul ucrainean la aeroportul internațional din Kiev.

”După 20 de ore reținuți în Kiev a sosit un militar care ne-a urcat într-un avion fără nicio explicație”, a scris Sastre. ”Ne-au tratat ca pe criminali, singurul lucru care mai lipsea era să ne pună în lanțuri”, a menționat colegul său, Antonio Pampliega.

Purtătoarea de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska, a afirmat că jurnaliștilor ”le-a fost interzisă intrarea ca urmare a activității care este contrară intereselor Ucrainei”. Atunci când i s-a cerut să detalieze, aceasta a răspuns: ”Uitați-vă la ce au publicat ei”.

Asociația presei din Madrid (APM) i-a cerut guvernului spaniol să le solicite autorităților ucrainene explicații în legătură cu acest caz. ”Activitatea jurnaliștilor în țările aflate în război este esențială, astfel încât cetățenii să poată primi informații reale și independente, iar guvernele nu trebuie să o obstrucționeze, indiferent de pretext”, se arată într-o declarație a APM.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img