spot_img
37.2 C
București
duminică, iulie 14, 2024
Acasămare16.40: Sebastian Ghiță a ieșit de la DNA: Suspect și interdicție de...

16.40: Sebastian Ghiță a ieșit de la DNA: Suspect și interdicție de a vorbi cu familia Cosma 15.55: Cumnatul lui Ponta reținut de DNA 15.40: DNA I-A PUS OFICIAL SUB ACUZARE PE ȘEFUL CJ PRAHOVA ȘI FIUL SĂU, DEPUTAT PSD: Doi deputați PSD și președintele CJ Prahova duși cu mandat la DNA Ploieşti în dosarul cumnatului lui Ponta

-

16.40: Sebastian Ghiță a ieșit de la audieri. A spus că este suspect de sprijinire a unui grup infracțional organizat. Deputatul a mai precizat că are interdicția de a lua legătura cu familia Cosma.

- Reclama -

16.30: O dubă încărcată cu zeci de saci de rafie în care se află bibliorafturi cu documente a sosit, marți după-amiază, la sediul DNA Ploiești, unde se desfășoară audieri în dosarul privind deturnarea unor fonduri europene în care sunt cercetați cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, deputații Vlad Cosma și Sebastian Ghiță, dar și președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, transmite Agerpres.O parte dintre saci sunt inscripționați cu markerul, pe ei fiind scris ”Grossman—proiect canalizare Comarnic”.
Sacii cu documente au fost aduși la sediul DNA Ploiești sub pază, fiind cărați de jandarmi în interiorul instituției.

- Advertisement -

16.00: DNA: Mircea Cosma are obligația de a nu exercita funcția de președinte al CJ Prahova pe perioada controlului judiciar

15.55: Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, reținut de DNA.

15.40: COMUNICAT OFICIAL AL DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17 februarie 2015, față de următorii:
COSMA MIRCEA, președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al Organizației Județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– sprijinirea unui grup infracțional organizat,
– folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite
COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul primului menționat), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– sprijinirea unui grup infracțional organizat,
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul COSMA MIRCEA trebuie să respecte obligația de a nu exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova.
În plus, inculpații COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de alte persoane nominalizate și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;

- Advertisement -

Inculpaților COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar întocmite de procurori urmează a fi date publicității într-o comunicare ulterioară, în cursul zilei.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Amintim că cele două persoane, COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU au fost trimiși în judecată într-un dosar separat instrumentat de procurorii DNA (comunicat nr. 434 din 11 aprilie 2014).

14.30:Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, acuzat de abuz în serviciu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.Şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la DNA, spunând că are calitatea de inculpat în dosarul vizând fraudarea de fonduri UE pentru proiectul de canalizare de la Comarnic, dosar în care sunt audiaţi şi deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma, dar şi cumnatul premierului Ponta.

12:36: Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, adus la DNA Ploieşti, în dosarul cumnatului lui Ponta. Anterior fusese dus la audieri și fiul său, deputatul PSD, Vlad Cosma.

11.55: Deputatul Sebastian Ghiţă a fost adus cu mandat, marţi, la DNA Ploieşti, el fiind suspect în dosarul în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta. ”Am venit cu mandat, am primit citaţie”, a spus Sebastian Ghiţă, care a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 11.50.
Răspunzând unei întrebări, Ghiţă a spus că are calitatea de suspect în acest dosar, în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului.
Întrebat despre contractul cu fonduri europene derulat la Comarnic pentru introducerea canalizării în localitate, Ghiţă a spus: ”Ştim cu toţii că lucrările acolo nu au mers aşa cum trebuia, că stagnează, iar firma nu a reuşit să performeze şi să termine acea lucrare publică. Nu cunosc mai multe alte detalii”.
Întrebat dacă a fost implicat în acest contract, deputatul a spus că nu. Întrebat, de asemenea, de ce a fost adus cu mandat la DNA, dacă nu este implicat în acest contract, Ghiţă a răspuns: ”Îl cunosc pe om (Iulian Herţanu -n.r.) şi probabil că procurorii vor să se convingă de natura relaţiilor mele cu dânsul”.
Întrebat dacă este prieten cu Iulian Herţanu, deputatul de Prahova Sebastian Ghiță a spus că îl cunoaşte, că l-a văzut ”de câteva ori, cu diferite ocazii”, că nu are o relaţie foarte strânsă cu acesta, dar că ”presupune despre asta este vorba”.

Iniţial, Sebastian Ghiţă a spus că nu cunoaşte calitatea în care a fost chemat la DNA Ploieşti, spunând că ”este o instituţie unde nu doreşti să ai calităţi.

În final, la întrebările jurnaliştilor, el a citit de pe un mandat de aducere pe care îl ţinea în mână, răspunzând că are calitatea de suspect.

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Ploieşti sunt audiaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta, fostul consilier judeţean în CJ Prahova Mihai Coman, precum şi o altă persoană suspectată în acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, un rol important în acest dosar îl are Mihai Coman, care în prezent este consilier la SC Hidro Prahova SA, societate constituită prin asocierea Consiliul Judeţean Prahova cu mai multe consilii locale din judeţ şi care de câţiva ani derulează cel mai important proiect european din Prahova, pentru introducerea canalizării în mai multe localităţi.

Mihai Coman a fost consilier judeţean PSD în mandatul 2000-2004 şi deţine firma SC Indserv din Ploieşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti fac cercetări într-o cauză penală privind infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă transmis marţi de DNA.

Potrivit sursei citate, în acest dosar au loc 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre firmele la care se fac percheziţii este SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucureşti, firmă fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.

De asemenea, percheziţii sunt făcute şi la locuinţa familiei Herţanu, tot din Bucureşti.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în acest dosar este vizată şi SC Grossman Engineering Group SRL, una dintre firmele la care Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept şi, începând din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind şi angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, judeţul Ilfov.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img