spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăArmata14 morți misterioase în UK legate de Rusia

14 morți misterioase în UK legate de Rusia

-

După otrăvirea unui fost agent rus în Marea Britanie, guvernul de la Londra va iniţia reverificarea a 14 cazuri de moarte în  condiţii misterioase. Există urme care conduc spre Rusia?, se arată într-un articol Deutsche Welle.

- Reclama -
England Giftanschlag gegen Sergej Skripa (picture-alliance/dpa/PA Wire/A. Matthews)

Ancheta în cazul fostului spion otrăvit Serghei Skripal continuă în Marea Britanie la turaţie maximă. În opinia premierei Theresa May, Rusia este „foarte probabil” responsabilă pentru atentat. Ambasadorul Rusiei a şi fost chemat pentru a da explicaţii în acest caz. Concomitent, guvernului de la Londra i se cere să iniţieze reverificarea unor cazuri de moarte în condiţii misterioase înregistrate anii trecuţi. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne a Parlamentului, Yvette Cooper, a trimis la începutul lunii martie o scrisoare în acest sens ministrului de Interne, Amber Rudd. Este vorba în total de 14 cazuri, în care doar s-a speculat până acum că ar avea legătură cu Rusia.

Investigaţii ale unor ziarişti din SUA

Cooper face evident referinţă la investigaţiile făcute vreme de doi ani de compania media BuzzFeed din SUA. Potrivit relatărilor acesteia, serviciile secrete americane bănuiesc că în spatele unor cazuri de moarte în condiţii misterioase  petrecute în intervalul 2003-2014 s-ar afla servicii secrete ruseşti sau structuri mafiote. Este vorba între altele de moartea oligarhului rus Boris Berezovski şi a fostului ofiţer al serviciului rus de informaţii FSB, Alexander Litvinenko.

În Marea Britanie se vorbeşte de multă vreme deschis despre o prezumtivă implicare a Rusiei în uciderea lui Litvinenko. Indicii în acest sens rezultă şi din cercetarea altor 14 cazuri mai puţin cunoscute, în care cauza oficială a morţii este fie un accident, fie sinucidere.

Oligarhul Boris Berezovski a fost la începutul anilor 2000 un adversar jurat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Din 2003 el a trăit în Marea Britanie, unde avea statut de refugiat politic. În Rusia el fusese condamnat în contumacie pentru înşelăciune. În martie 2013 Berezovski a fost găsit spânzurat în baia locuinţei sale din Londra. Poliţia britanică a ajuns rapid la concluzia că a fost vorba de o sinucidere. Dar împrejurările exacte nu sunt nici astăzi cunoscute. Medicul legist de caz a comunicat că nu există suficiente dovezi nici în sprijinul variantei sinuciderii şi nici în sprijinul unei crime.

7 bărbaţi din anturajul lui Berezovski

Omul de afaceri britanic Scot Young era considerat un apropiat al lui Berezovski. Potrivit investigaţiei realizate de BuzzFeed, el l-ar fi ajutat pe oligarh să transfere bani în Marea Britanie. În decembrie 2014, Young a căzut de la fereastra locuinţei prietenei sale, situată la etajul 4 al unui imobil din centrul Londrei. Poliţia a vorbit despre o sinucidere. Dar există şi unele circumstanţe care par suspecte. De exemplu, în clipa în care Young a murit, toate camerele video de supraveghere din zonă fuseseră întoarse în altă parte, potrivit BuzzFeed.

Comercianţii de imobile Robert Curtis şi Paul Castle, care se întâlneau frecvent cu Berezovski şi Young în restaurantul de lux Cipriani din Londra, au început să aibă, după o serie de afaceri nereuşite, probleme „cu gangsteri apropiaţi de mafia rusească”, potrivit companiei media americane. Ambii oameni de afaceri şi-au pierdut întreaga avere şi s-au aruncat în faţa metroului, dar nu în acelaşi timp. Castle a murit în 2010, Curtis doi ani mai târziu. Prieteni ai lui Castle au povestit pentru BuzzFeed că mafioţi ruşi îl ameninţaseră că îl vor „ucide încet şi în chinuri” dacă nu se va sinucide. Johnny Elichaoff, fost manager al formaţiei Tears for Fears, a fost şi el membru al aşa-numitului „Club Cipriani”. În 2014, după o afacere nereuşită cu petrol, el a sărit în gol de pe acoperişul unui centru comercial din Londra.

Omul de afaceri georgian Badri Patarkaţişvili a făcut în anii ’90 afaceri în Rusia şi a fost un partener apropiat al lui Berezovski. În anii 2000, justiţia din Rusia a iniţiat cercetări împotriva lui, sub acuzaţia de înşelăciune şi a cerut extrădarea sa din Georgia. În 2008, omul de afaceri în vârstă de 52 de ani a murit în casa sa din Londra în urma unui infarct. Cu două luni înainte, el avertizase poliţia londoneză că este posibil oricând să devină victimă a unui atentat.

Boris Berezovski a fost între altele un client al avocatului Stephen Curtis. Acesta a organizat în 2003 o afacere între Berezovski şi Roman Abramovici, un alt oligarh din Rusia. Curtis a murit în martie 2004, după ce avionul său privat s-a prăbuşit nu departe de aeroporul oraşului Bournemouth. Cu puţin timp înainte de prăbuşire, el a primit ameninţări telefonice. Avocatul Stephen Moss, care fusese şi el implicat în afacerea dintre Berezovski şi Abramovici, a murit la scurt timp după aceea din cauza unui infarct, la vârsta de 46 de ani.

Morţi suspecte în jurul cazului Litvinenko

Daniel McGrory, jurnalist al The Times, a scris mult despre moartea fostului agent Alexander Litvinenko şi a relatat despre investigaţiile sale în cadrul unui film documentar realizat de postul tv NBC din SUA. El a murit în 2007, cu cinci zile înainte de premiera respectivului film documentar. Avea 54 de ani. Cauza morţii: comoţie cerebrală. Rudele sale cred că el a murit din cauze naturale. Dar, imediat după premiera filmului, autori necuoscuţi l-au împuşcat pe un alt protagonist, un expert în materie de securitate din SUA. Acesta a supravieţuit grav rănit.

Igor Ponomariov, reprezentant permanent al Rusiei în cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Navigaţie Maritimă (IMO), a murit la Londra cu două zile înainte de otrăvirea lui Litvinenko. Ponomariov intenţiona să se întâlnească cu expertul în materie de servicii secrete Mario Scaramella, care investiga posibile legături între servicii secrete ruse şi politicieni italieni. Scaramella s-a întâlnit şi cu Litvinenko, cu puţin timp înainte de otrăvirea acestuia. Lui Ponomariov i s-a făcut rău în timpul unui spectacol de operă. Potrivit martorilor, i s-a făcut foarte sete înainte să moară. BuzzFeed crede că acesta poate fi un indiciu că a fost şi el otrăvit. Dar medicii legişti britanici nu au putut să facă cercetări. Trupul neînsufleţit al diplomatului a fost rapid repatriat în Rusia.

Expertul în materie de radioactivitate, Matthew Puncher, a fost unul din oamenii de ştiinţă care au constatat cauza morţii lui Litvinenko. El a vizitat în 2015 complexul atomic rusesc „Majak” pentru a cerceta efectele radiaţiilor. După ce s-a întors a devenit depresiv. În mai 2016, cu puţin timp înaintea încheierii anchetei în cazul Litvinenko, Puncher a fost găsit mort. Avea 46 de ani. Pe corpul său au fost găsite mai multe răni provocate prin înţepare. Organele de anchetă au ajuns la concluzia că a fost sinucidere.

Doi oameni de afaceri şi un agent

Co-fondatorul concernului petrolier rusesc Yukos, Iuri Golubev, trăia în Marea Britanie, unde s-a refugiat după ce justiţia rusă i-a condamnat la închisoare pe foştii săi parteneri de afaceri Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev. Golubev, în vârstă de 64 de ani, a fost găsit în 2007 mort în locuinţa sa din Londra. Posibila cauză a decesului: infarct.

Investitorul rus Alexander Perepeliciny a fost martor în investigarea cazului Serghei Magnitski. Avocatul Magnitski descoperise o serie de cazuri de corupţie. S-a trezit însă el însuşi acuzat şi a murit în arest. Perepeliciny a murit în 2012 la Londra, în timp ce făcea jogging. Poliţia a crezut mai întâi că e vorba de un infarct. Dar, mai târziu, în timpul unei anchete suplimentare, s-au găsit în stomacul defunctului resturi ale unei plante rare şi foarte otrăvitoare.

Gareth Willams, agent al serviciului secret britanic MI-6, a investigat cazuri de spălare de bani operate de delincvenţi ruşi. Trupul său a fost găsit în 2010 în locuinţa sa din Londra. Era complet dezbrăcat şi înghesuit într-o geantă. Medicul legist de caz a comunicat iniţial că este vorba de o crimă. Dar poliţia a făcut noi cercetări şi a ajuns la concluzia că a fost „probabil un accident”. Potrivit poliţiştilor, este posibil ca Williams să se fi înghesuit singur în geantă, de unde nu a mai putut să iasă. Dar potrivit BuzzFeed au existat şi aici câteva împrejurări misterioase, cum ar fi geanta care era închisă fără ca Williams să lase amprente pe fermoar şi încuietoare. De asemenea, deşi era luna august, încălzirea era deschisă la maximum. Există bănuiala că astfel s-a urmărit o mai rapidă intrare în putrefacţie a corpului neînsufleţit.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img