spot_img
24.4 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăExterne11 milioane de euro de la ruși pentru partidul lui Le Pen

11 milioane de euro de la ruși pentru partidul lui Le Pen

-

- Reclama -

Acuzațiile site-ului francez de investigații se bazează pe documente publicate de hackerii Anonymous – mii de mesaje telefonice și emailuri. Informațiile nu sunt credibile, spune cea vizată. “Nu văd cum a putut trage Mediapart concluzia asta, nu înțelegi nimic din acele conversații”, declară Marine Le Pen pentru AFP. Conversația în cauză ar fi între doi oficiali ruși care vorbesc despre sprijinirea partidului Frontul Național cu bani rusești și despre faptul că Marine Le Pen va sprijini politca liderului de la Kremlin. “Nu am avut niciun fel de contact cu aceștia doi, nici întâlnire, nici telefon”, afirmă Marine Le Pen. Într-un alt document publicat de hackeri, unul dintre cei doi interlocutori ruși glumește că Le Pen nu a trădat și că a cerut recunoașterea Crimeii ca teritoriu rusesc.

Mesajele făcute publice de hackeri provin de pe telefonul mobil al lui Timur Prokopenko, directorul adjunct al departamentului de politică internă de la Kremlin. Oficialul se ocupă de mass-media și internet. Mesajele sale sunt adresate unui anume “Kostia”, care poate fi, potrivit Liberation, Constantin Rikov, blogger pro-Putin și admirator al lui Marine Le Pen și care deține o locuință în Franța.

Pe 17 martie anul trecut, Marine Le Pen, aflată atunci în campanie pentru alegerile municipale, a salutat rezultatul referendumului din Crimeea și a apreciat că acesta nu poate fi contestat.

La nici o lună după aceea, Fondul de finanțare Cotelec, prezidat de Marine Le Pen, a primit pe 18 aprilie anul trecut două milioane de euro de la o societate cipriotă alimentată de fonduri rusești, potrivit Mediapart. Iar la sfârșitul lui septembrie, Frontul Național a împrumutat alți 9 milioane de euro de la o bancă rusească, explicând că băncile franceze i-au refuzat împrumuturile cerute, mai spune RFI.

Toate acestea, dar și congresul extremei drepte organizat la Sankt Petersburg în urmă cu câteva zile i-a făcut pe experți să se întrebe dacă Vladimir Putin finantează intenționat partide radicale europene pentru a destabiliza Europa. Le Pen a vizitat Moscova de mai multe ori anul trecut și s-a întâlnit cu vicepremierul Dmitri Rogozin  și alți oficiali de la Kremlin. Atât înainte, cât și după anexarea Crimeii, Marine Le Pen a fost printre cei mai importanți susținători ai Rusiei în Franța: a pledat pentru aprofundarea legăturilor franco-rusești și l-a catalogat pe Putin drept un apărător al valorilor civilizației europene.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...