«Armele ofensive autonome – destinate deci să ucidă – vor permite apariţia unor conflicte armate la o scară nemaîntâlnită până acum şi la viteze greu de conceput pentru oameni» se poate citi în scrisoarea deschisă adresată Convenţiei ONU privind armele.
Printre semnatarii acestui text figurează Elon Musk, patronul fabricantului de maşini electrice şi semi-autonome Tesla şi al firmei spaţiale SpaceX. Scrisoarea deschisă este semnată de alţi 100 de înalţi responsabili ai unor firme de robotică sau specializate în inteligenţă artificială, precum Mustafa Suleyman de DeepMind, firmă deţinută de Google. Sase patroni de firme specializate din Franţa semnează şi ei textul.
In această calitate, de patroni de firme care pun la punct «tehnologii ce pot fi deturnate pentru a dezvolta arme autonome, ne simţim responsabili pentru a trage acest semnal de alarmă» mai scriu cei 100. «Aceste arme pot deveni arme teribile, arme pe care dictatorii şi teroriştii le pot utiliza contra unor populaţii inocente» mai precizează semnatarii originari din toată lumea. Ei sunt de părere că «nu mai e mult timp pentru a acţiona. De aceea vă implorăm să găsiţi mijloacele pentru a ne proteja de aceste pericole».
Naţiunile unite se apleacă déjà din 2013 asupra problematiici puse de aceste arme dar o nouă reuniune pe această temă ce urma să aibă loc luni a fost amânată pentru noiembrie. In urmă cu doi ani, în 2015, mai multe mii de cercetători şi persoanlităţi lansaseră un apel similar pentru a cere interdicţia «armelor ofensive autonome». De partea sa, Elon Musk, ca şi astrofizicianul britanic Stephen Hawking, pune în mod regulat lumea în gardă contra pericolelor inteligenţei artificiale, citând în particular «roboţii ucigaşi».
Semnalul de alarmă este tras în momentul în care luni, la Melbourne, în Australia, se reuneşte Conferinţa internaţională consacrată inteligenţiei artificiale, reuniune la care au venit 2.000 de participanţi, un record.