spot_img
11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăAnalize10 țări vor în Organizația de la Shanghai (Rusia,China): Țările arabe în...

10 țări vor în Organizația de la Shanghai (Rusia,China): Țările arabe în prim plan

-

Zece țări vor să se alăture Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (SCO). Potrivit ziarului Izvestia, două surse de rang înalt nenumite au povestit despre acest lucru – au remarcat că lista include Emiratele Arabe Unite, Siria și Qatar.

Se subliniază că Emiratele Arabe Unite au cerut să li se acorde statutul de membru al coaliției ocolind procedurile birocratice – prevederea privind admiterea de noi state prevede că solicitantul trebuie să devină mai întâi partener de dialog sau observator și abia apoi să se alăture uniunii. Această problemă va trebui să fie luată în considerare la summitul de la Samarkand de la jumătatea lunii septembrie.

Myanmar, Cambodgia, Arabia Saudită și Nepal au devenit, de asemenea, interesate să se alăture SCO. Tot la summitul din Uzbekistan, membrii doresc să acorde statut de observator Azerbaidjanului și Armeniei. În plus, la același congres, membrii plănuiesc să lanseze procedura pentru ca Belarus să se alăture organizației.

- Advertisement -

Autoritățile din Uzbekistan plănuiesc să invite la summit majoritatea reprezentanților țărilor interesate. Totodată, sursele publicației au subliniat că, cel mai probabil, nu se va putea aduna pe toți de la SCO deodată.

După cum a subliniat orientalistul Boris Dolgov, țările arabe au văzut în organizație o alternativă economică la uniunea politică occidentală. El a menționat că, în lumina evenimentelor din ultimii ani, partenerii occidentali s-au dovedit a nu fi de încredere, motiv pentru care au început să contacteze SCO. Separat, el a amintit că niciuna dintre aceste țări nu s-a alăturat sancțiunilor anti-ruse.

- Advertisement -

Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este o organizație din care fac parte Rusia, China și patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kîrgîzstan. Obiectivul acestei structuri este amplificarea cooperării diplomatice, militare și economice dintre statele membre. A fost fondată în anul 2001, cu scopul declarat pentru a lupta împotriva terorismului și a separatismului dar este deseori considerată a fi de fapt un mijloc de a contracara influența americană în Asia Centrală, regiune strategică bogată în hidrocarburi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img