spot_img
1.7 C
București
luni, februarie 6, 2023
AcasăhighlightTeroriștii de la Bruxelles vin din interiorul societăților occidentale, afirmă un fost...

Teroriștii de la Bruxelles vin din interiorul societăților occidentale, afirmă un fost consilier prezidențial

-

Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu a declarat la emisiunea „24 de minute” de pe digi24.ro că Europa se confruntă cu un inamic „din interiorul cetății”, respectiv terorismul nu este venit din exterior ci ia naștere în interiorul societăților occidentale. Iulian Chifu a dat ca exemplu comuna Molenbeek din Belgia, unde statul nu mai are deloc control, și unde poliția era chiar oprită să intre.

- Reclama -

CITIȚI ȘI:Matei Vișniec: Unele cartiere din Franța pur şi simplu sunt sub controlul islamiștilor, războaiele religioase revin în Europa

„Este vorba despre inamicul din cetate. Nu vorbim de un terorism care vine din exterior, din Irak, Siria, Afganistan, Yemen, ci vine iată, din interiorul societăților occidentale. Este vorba despre un terorism care marchează niște eșecuri ale societăților occidentale. Sunt acele pungi de infracționalitate care sunt complet ieșite de sub controlul statului. Avem celebrul cartier Molenbeek în Belgia, unde au fost găsiți și acești radicali, s-au găsit trafic de droguri, trafic de arme. Nu e posibil să avem arme de asalt, centuri explozibile care să circule prin Europa din Molenbeek”, a spus Iulian Chifu.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV/ MĂRTURIA ŞOCANTĂ A UNEI ROMÂNCE DIN BRUXELLES: Femeile sunt agresate pe stradă de musulmani, Poliţia acoperă infracţiunile

De asemenea, analistul a atras atenția că în urma raidurilor de la Saint-Denis a ieșit la iveală că poliția era oprită să intre în Molenbeek.

 „O zonă în care poliția a fost chiar oprită să intre pe principiul că orice schimb de focuri genera victime din punctul de vedere al poliției și ațâța minoritățile din acea regiune și risca să stârnească acea inflamare a suburbiilor Parisului. Vorbim despre zone în care s-a intrat, spre exemplu, în arondismentul XIX cu soldați, cu armata. Pune sub semnul întrebării capacitatea serviciilor de informații să facă față acestor tipuri de atentate”, a spus analistul de politică externă.

Analistul de politică externă a precizat că atentatele de astăzi de la Bruxelles nu sunt opera unor indivizi autoradicalicați, ci este vorba despre o reacție organizată.

CITIȚI ȘI:Un antropolog care a locuit în Molenbeck: Un salafist a încercat să mă converteasca la Islam în mijlocul străzii

„Nu mai vorbim despre acei lupi singuratici autoradicalizați în fața ecranelor, ci despre o reacție organizată. Cu atât mai grav pentru serviciile de securitate belgiene care prin multiplele filtre nu reușit să intervină. Nu trebuie uitat că la atentatele de la Paris, ultimele, comunicarea s-a făcut prin niște jocuri electronice, motiv pentru care nu au intrat în evaluarea serviciilor franceze, pe de altă parte nu s-a putut indetinfica acea punere de acord a teroriștilor. A fost o chestiune inedită. Probabil se va fi utilizat o variantă de această factură în cazul atentatelor de astăzi de la Bruxelles”, a spus analistul Iulian Chifu. 

„E dificil să acuzi serviciile de informații, pe de altă parte să scuzi serviciile de informații, pentru ceea ce se întâmplă, în orice caz, problema majoră rămâne la politice de integrare”, a subliniat el, menționând că serviciile de informații l-au scos pe unul dintre atentatorii din 13 noiembrie de pe lista de persoane urmărite.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img