Scandalul implicării SRI în actul de justiție, dar și cel al ofițerilor acoperiți, ia amploare. După judecători reacționează și procurorii.
Continua reactiile din randul Justitiei in urma declaratiilor generalului Dumitru Dumbrava, seful Directiei Juridice din SRI, care a explicat cum instantele au devenit “camp tactic” si cum serviciul urmareste dosarul nu doar in faza de parchet, ci pana la solutionarea sa definitiva. Recent, Asociatia Magistratilor din Romania i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa puna in discutia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii problema ofiterilor acoperiti din randul judecatorilor si procurorilor, precum si declaratiile generalului Dumitru Dumbrava privind implicarea SRI in Justitie. De asemenea, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a cerut CSM sa ceara explicatii de la SRI cu privire la aceasta problema, scrie luju.ro.
Asociatia Procurorilor din Romania ii transmite lui Klaus Iohannis ca declaratiile generalului Dumitru Dumbrava aduc grave prejudicii de imagine Justitiei, mai ales ca ele au fost facute dupa ce anterior fostul presedinte Traian Basescu afirmase ca exista ofiteri acoperiti in Justitie. APR ii cere lui Klaus Iohannis sa convoace o sedinta extraordinara a CSM, pe care sa o prezideze, si sa ceara SRI sa-si precizeze pozitia oficiala cu privire la declaratiile generalului Dumbrava si la existenta ofiterilor acoperiti in Justitie. De asemenea, Asociatia ii cere lui Iohannis sa ii solicite la randul sau ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa incrimineze fapta de a fi ofiter acoperit in Justitie.
Iata adresa Asociatiei Procurorilor din Romania catre Klaus Iohannis:
“Excelentei Sale
Domnului Klaus Werner IOHANNIS
Presedintele Romaniei
Asociatia Procurorilor din Romania este o organizatie profesionala, non-politica si non-guvernamentala care si-a propus sa militeze pentru respectarea normelor si principiilor general recunoscute la scara internationala in scopul asigurarii independentei in efectuarea urmaririi penale, sa contribuie la recunoasterea rolului crucial pe care procurorii il exercita in cadrul justitiei penale, la cresterea credibilitatii justitiei.
Ne adresam Dumneavoastra in temeiul art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei care va acorda prerogativele de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice si de a exercita functia de mediere intre puterile statului.
Folosim aceasta cale intrucat cererea noastra de acordare a unei audiente de lucru a fost amanata sine die de catre directia de specialitate a Administratiei Prezidentiale.
In urma cu aproximativ doua saptamani un director din cadrul Serviciului Roman de Informatii a facut o declaratie publica potrivit careia serviciile de informatii se implica in solutionarea cauzelor penale pana la pronuntarea hotararii definitive si ca se considera parteneri cu judecatorii, procurorii si politistii.
Evident, o asemenea declaratie aduce grave prejudicii imaginii justitiei si a provocat reactii dure in presa, cea mai cunoscuta fiind a redactorului sef al ziarului ”Cotidianul”.
Amintim ca aceste luari de pozitii survin dupa ce fostul Presedinte al Romaniei a afirmat ca exista ofiteri acoperiti in justitie.
Una din asociatiile profesionale ale magistratilor a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta justitiei iar acest organism, dupa indelungi dezbateri contradictorii, a hotarat sa ceara Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa verifice daca exista ofiteri acoperiti in justitie.
Domnule Presedinte, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate rezolva singur aceasta problema, este necesar sa-i conferiti un plus de autoritate prin prezenta Dumneavoastra.
In acest sens, va rugam sa convocati o sedinta extraordinara a Consiliului Superior al Magistraturii pe care sa o prezidati, in calitatea pe care legea v-o acorda, sa cereti Serviciului Roman de Informatii sa-si precizeze pozitia in mod oficial prin organele sale de conducere si sa solicitati ministrului justitiei sa incrimineze fapta de a fi ofiter acoperit in justitie.
Numai in acest mod putem repara imaginea justitiei si asigura buna functionare a acesteia in continuare.
Nu ne pronuntam pentru intreruperea oricarei cooperari cu serviciile de informatii dar cooperarea trebuie efectuata strict in limitele pe care le permite legea.
Justitia, Domnule Presedinte, este pilonul central al Statutului de Drept si orice disfunctionalitate a acesteia afecteaza grav democratia si libertatea cetateanului.
Sunteti singura autoritate publica ce poate interveni in mod salutar, redand functionalitatea normala, fireasca a institutiilor statului.
Va rog sa primiti expresia respectului nostru”.