spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăSpecialPrimele tinte ale Legii anti legionare: Mircea Vulcanescu si Nichifor Crainic

Primele tinte ale Legii anti legionare: Mircea Vulcanescu si Nichifor Crainic

-

„Nichifor Crainic are placă pusă de Academia Română cu aprobarea Primăriei pe strada Vasile Conta, Nichifor Crainic care a făcut parte din guvernarea Antonescu; mai este un bust al lui Mircea Vulcănescu în sectorul 2, fost subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe și condamnat pentru crime de război în baza Legii 312/1945 cu modificările ulterioare. Menționez că legile în baza cărora au fost condamnați în procesele după Al Doilea Război Mondial sunt și azi în vigoare, iar deciziile definitive sunt și astăzi valabile. Toți cei care le pun în discuție minimalizează o legislație care a fost recunoscută de către trupele Aliate — SUA, URSS, Marea Britanie — împotriva Germaniei naziste, deci verdictele date în 1945 și după sunt perfect legale și astăzi și trebuie să ținem seama de ele”,a declarat joi intr-o conferinta de presa Directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, referitor la legea 217/2015 care interzice organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

- Reclama -

CITITI SI: E OFICIAL: A inceput MONITORIZAREA ON LINE a celor care il sustin pe Maresalul Ion Antonescu si a ideilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, a cultului preotilor si intelectualilor nationalisti, dar si a lui Ceausescu/ MAXIM 3 ANI DE INCHISOARE

- Advertisement -

Legea aduce modificări Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 31/2002.

Principalele completări fac referire la: interzicerea organizațiilor și a simbolurilor cu caracter legionar și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid și de crime de război.

- Advertisement -

Articolul 2 este completat cu două noi alineate — e) și f) — în care sunt definite Mișcarea Legionară și Holocaustul din România. Conform articolului 6 din noua lege, negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Florian  a precizat că Legea 217/2015 reprezintă un instrument util pentru a preveni anumite manifestări de extremă dreapta de tip fascist în România și deschide spațiul public pentru a promova memoria victimelor Holocaustului.

Alexandru Florian, a apreciat ca fiind un moment important pentru „adevărul istoric” al poporului român apariția Legii 217/2015 care interzice organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

„Nu este o lege a cenzurii, nu împiedică discuția despre anumite creații ale unor autori care în perioada interbelică au fost simpatizanți sau chiar membri ai Mișcării Legionare, ci este una sincronizată cu celelalte legi care s-au dat în alte țări membre ale UE, unde s-a considerat că pericolul fascist reprezintă un risc astăzi. Avem o datorie etică de a promova memoria victimelor Holocaustului. (…) Nu poți să promovezi în spațiul public o simbolistică legată de fascism și în același timp să promovezi memoria victimelor. Sunt două lucruri în contradicție. Această lege interzice cultul unor persoane care s-au făcut vinovate de apartenență la Mișcarea Legionară și au fost condamnate”, a mai explicat Alexandru Florian,

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img