spot_img
3.9 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăEconomieAgriculturaPorcii nemtești și olandezi ai lui Liviu Dragnea: Șeful PSD are 14.000...

Porcii nemtești și olandezi ai lui Liviu Dragnea: Șeful PSD are 14.000 de hectare în Teleorman

-

- Reclama -

O ferma de porci din inima Baraganului ajunge in aprilie 2014 de la Tel Drum SA, companie cu care presedintele PSD a negat mereu ca ar avea vreo legatura, in proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, dar trece mai intai printr-un fel de intermediar, astfel incat la prima vedere nu se vede cum firma abonata la contracte de asfaltare in Teleorman transfera o afacere prospera. Perspectivele arata insa chiar mai bine. Liderul PSD promite sa creasca subventia la tomate si, coincidenta, la porc. Dragnea-tatal se plange in campanie ca romanii mananca de Craciun porci din Olanda si Germania, ca importam mult si exportam putin. Una spune tata in campanie, alta face fiul in viata de zi cu zi. Dragnea jr. importa porci tocmai din Germania si Olanda, ii creste intensiv la Salcia si ii vinde pe piata din Romania, unde controleaza tot lantul de la productie la desfacere, scrie Hotnews.

- Reclama -

Salcia e o asezare saraca, cum sunt mai toate satele din zona. Drumurile arata insa foarte bine, mai ales cele naționale, dar nici drumurile judetene nu arata rau. La ferma de proci lucreaza tarani din Salcia, angajati pe salariul minim (1.200 – 1.400 lei) sau chiar mai putin, dupa cum ne spune o localnica nemultumita ca sotul ei primea doar 6 – 7 sute de lei. Cu totii stiu ca lucreaza la Dragnea, despre care spun detine in Salcia si fostul CAP, unde sunt silozuri, plus cateva mii de hectare de teren agricol. De pilda, silozurile din imaginea de mai jos trec drept tot ale familiei Dragnea.

- Advertisement -

Un intreprinzator local, cu cateva zeci de hectare de teren cumparat in zona, sustine ca mare parte din zona este a lui Dragnea. „Are ferma de porci, de vite, are 13.000-14.000 de hectare de pamant. Are si utilaje, la Lita (n.r. comuna de langa Turnu Magurele)”,

Localnicul spune ca nu crede ca poate cineva sa deschida o fabrica de carne in zona pentru ca totul este controlat de Dragnea si alti cativa oameni de afaceri. Ne descurajeaza cat poate sa investim in Teleorman: “Aici nu mai este pamant de vanzare nici macar in podul casei. Daca voi reusiti sa faceti ceva aici ma pun in mijlocul drumului si plang o zi de fericire. Aici totul e rosu”.
Ne facem ca nu pricepem. Intrebam daca a cumparat sau gustat carne de la Dragnea. Barbatul raspunde contrariat. “De ce sa cumpar, eu nu pot sa cresc? Am cumparat o data. Nu stiu cu ce-i hraneste, dar carnea are gust de azbest”, comenteaza rautacios.

- Advertisement -

In Alexandria, Rosiorii de Vede, Craiova , Turnu Magurele, Otopeni si in Bucuresti, ferma detine magazine de desfacere unde vinde produse din carne de porc. O afacere prospera care a crescut in fiecare an, potrivit datelor de la Ministerul de Finante, incepand cu 2012, cand  ferma era detinuta de Petre Pitis, director si presedintele Consiliului de Administratie de la Teldrum.

Afacerile ROMCIP cresc de la un an la altul in perioada 2012-2015, dupa cum rezulta din datele raportate la Ministerul de Finante:

2012. Cifra de afaceri: 21.737.717 lei
Profit: 115.698 lei
Numar mediu de angajati: 97 salariati

2013. Cifra de afaceri: 30.477.683 lei
Profit: 125.033 lei
Numar mediu de angajati: 117 salariati

2014. Cifra de afaceri: 36.802.653 lei
Profit: 166.149 lei
Numar mediu de angajati: 151 salariati

2015. Cifra de afaceri: 39.558.826 lei
Profit: 89.265 lei
Numar mediu de angajati: 203 salariati

Romcip SA, o ferma de porcine complet integrata din Teleorman, din satul Baneasa – comuna Salcia, a fost privatizata In 1991. Ferma ajunge in cativa ani sub controlul persoanelor din conducere care cumpara actiunile angajatilor.

In noiembrie 2009, sunt inregistrate la Registrul Comertului contracte prin care cei sase actionari semnificativi ai Romcip SA (cu putin peste 51% din S.A) isi vand actiunile catre Petre Pitis, directorul si presedintele consiliului de Administratie al Tel Drum, compania detinuta pana in 2001 de Consiliul Judetean Teleorman.

Liviu Dragnea a fost presedinte al CJ Teleorman intre 2000 si 2012. La propunerea sa si cu votul consilierilor judeteni Tel Drum este privatizat in 2001 pentru 400.000 de lei. Pana atunci compania nu primea nici macar contracte de lucrari de la CJ Teleorman, care era unicul actionar. CJ-ul lui Dragnea lucra cu un antreprenor din Giurgiu.

Cumparatorul Tel Drum este Marian Fiscuci, un coleg de liceu al lui Dragnea. Liderul PSD semneaza contractul de vanzare din postul de presedinte de CJ. Doar activele contabile erau de 2 milioane de lei.

Teodor Nitulescu, fostul baron de Teleorman detronat de Dragnea din pozitia de sef al CJ, a declarat pentru HotNews.ro ca actualul sef al PSD i-a propus sa preia amandoi Tel Drum si sa imparta compania de constructii.

In 2006, la Registrul Comertului figurau ca actionari ai TelDrum Marian Fiscuci – 9,33%, Liviu Lucian Dobrescu – 43,99%, iar Mugurel Sorin Gheorghies – 44%, toti trei fiind fosti colegi de-ai lui Liviu Dragnea. De atunci, actionariatul a devenit unul ascuns, actiunile fiind la purtator. Petre Pitis devine presedintele Consiliului de Administratie de la Tel Drum pe 30 iunie 2008.

Teodor Nitulescu a declarat pentru Hotnwes.ro ca, in opinia si din informatiile sale, Tel Drum este companie controlata de Liviu Dragnea, iar actionarii sunt doar de fatada, interpusi.

CITIȚI INVESTIGAȚIA HOTNEWS

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img