spot_img
6 C
București
marți, martie 28, 2023
AcasăDezvaluiriEXPLOZIV/ Dacian Cioloş, implicat în dosarul Vosganian-Videanu-Niculae

EXPLOZIV/ Dacian Cioloş, implicat în dosarul Vosganian-Videanu-Niculae

-

Procurorii i-au acuzat pe ministrii Varujan Vosganian si, mai apoi, Adrian Videanu ca au promovat cel putin doua decizii prin care pretul gazelor a fost subventionat de Guvern, scazut la sub jumatate din valoare pentru ca beneficiarul Ioan Niculae de la Interagro sa poata sa produca ingrasaminte pentru agricultura, pe care le-a vandut mai apoi pe pietele internationale la pret de dumpig, profitul fiind imens.

- Reclama -

Numai că iniţiativa a pornit de la ministrul agriculturii de la aceea vreme, Dacian Cioloş, scrie Ziua News.

Conform referatelor procurorilor, Ioan Niculae, beneficiind, cu sprijinul ministrului Economiei, Varujan Vosganian, de un pret modic la gaze, subventionat de stat (de contribuabili, adica), care a produs ingrasaminte in fabricile sale, pe care mai apoi le-a exportat.

Interesant este ca in apararea sa, Varujan Vosganian,  ca si ceilalti martori audiati, arata ca in februarie 2008, de la ministerul Agriculturii a venit, catre cabinetulul premierului Tariceanu, solicitarea ca „trebuie luate masuri urgente pentru sprijinirea sectorului de ingrasaminte in agricultura”, pe fondul tensiunilor sindiatelor din domeniu, dar si a amenintarilor lui Ioan Niculae de la Interagro ca opreste productia de ingrasaminte si inchide fabricile. La acea vreme, ministrul Agriculturii, cel care a initiat si aprobat solicitarea era nimeni altul decat Dacian Ciolos, actualul premier nom inalizat de Klaus Iohannis. De la cabinetul premierului, prin Mihnea Constantinescu – sef de cabinet al primului ministru – solicitarea expresa se indreapta catre ministrul Economiei Varujan Vosganian, care face proiectul hotararii de Guvern ce-l va favoriza in mod special pe Ioan Niculae, care decizie e luata in sedinta de Guvern, scrie ZN.

Ioan Niculae beneficiaza de subventii la gaze pe o perioada de sase luni, iar cand acest termen expira, urmand ca magnatul sa plateasca mai departe pretul corect al gazelor, cel care intervine cu o solicitare de prelungire cu inca sase luni, de data asta direct catre ministrul Vosganian (prelungirea nemaifiind obligatoriu sa treaca prin sedinta de guvern) este chiar Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, care explica in solicitare ca „masura subventionarii gazelor a fost extrem de benefica pentru agricultura”, drept pentru care Varujan Vosganian se conformeaza si la inceputul lui septembrie 2008 o prelungeste pe inca sase luni, pana in martie 2009, mai precizează sursa citată.

Daca Dacian Ciolos ar fi oprit subventionarea nu s-ar fi perpetuat aceasta si in 2009, cand la putere a venit guvernul Boc, iar ministru in locul lui Vosganian a fost Adriean Videanu, acuzat si el in acelasi dosar. Videanu, la randul lui, a prelungit cu inca sase luni, mai apoi, alte sase, si tot asa, pana cand, dupa instalarea guvernului Ponta, subventia a fost oprita, iar cazul a ajuns pe mana procurorilor. Daca Ciolos nu ar fi cerut prelungirea, nici Videanu nu putea s-o mai prelungeasca ulterior fara o sedinta de guvern. Asa, fiind prelungire la prelungire, Videanu s-a aparat in fata anchetatorilor ca nu el a initiat masura ci ca ea a fost mostenita ca gata aprobata de la vechiul guvern, mai susţine ZN.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img