spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriAdevăratul scandal din spatele #HexiPharma/Cum i-au îmbogățit guvernele de la București pe...

Adevăratul scandal din spatele #HexiPharma/Cum i-au îmbogățit guvernele de la București pe milionarii români în Cipru

-

Guvernele de la București au acoperit scoaterea a sute de milioane de dolari/euro din România în ultimii 26 de ani pentru care statul nu na încasat taxe. O recunoaște un fost premier, Theodor Stolojan.

- Reclama -

România nu a dorit să renegocieze convențiile de evitare a dublei impuneri încheiate înainte de 1989, printre care cu Cipru, spune acum Stolojan.

- Advertisement -

„Există un aspect de care presa nu se ocupă, și anume faptul că cei care controlau Hexi Pharma controlau o firmă din Cipru. De ce e nevoie ca un cetățean român sau o companie română să-și deschidă o firmă în Cipru? Ne-a arătat Hexi Pharma de ce este nevoie: prin firma din Cipru se importa cu 7 euro litrul de dezinfectant și se refactura către Hexi Pharma din România cu 100 de euro litrul. Diferența era dată de cei care controlau firma din Cipru, aceiași care controlau și Hexi Pharma, și numai ei știau ce făceau cu această diferență”, a declarat Theodor Stolojan, în prezent europarlamentar, la Bruxelles.

„Al doilea exemplu pe care vi-l dau este legat de un om de afaceri foarte respectabil din România care și-a vândut acțiunile la o bancă importantă din România. Această bancă a crescut în valoare în România, deci cel care a vândut acțiunile a realizat un câștig de capital care, potrivit legilor din România, se impozitează cu 16%. Dar statul român nu a putut impozita nici măcar un euro din câștig. De ce? Pentru că de fapt deținătorul acțiunilor în bancă era firma din Cipru înființată de acest om de afaceri”, a adăugat Stolojan.

- Advertisement -

Eurodeputatul PNL a explicat că, potrivit convenției de evitare a dublei impuneri încheiată între România și Cipru înainte de 1989, câștigul de capital se impozitează acolo unde își are sediul firma care deține acțiunile în România, respectiv în Cipru. Ori potrivit legislației din Cipru, câștigul de capital nu se impozitează.

„Prin urmare, convenția de evitare a dublei impuneri a devenit o convenție de exonerare de impozit și în România, și în Cipru. O asemenea convenție era aparent avantajoasă României înainte de ’89, când investițiile străine în România erau aproape inexistente, iar România făcea de fapt investiții în afară și era interesată ca acolo să nu se impoziteze câștigurile. În mod normal, România ar trebui acum să renegocieze toate aceste convenții de evitare a dublei impuneri încheiate înainte de 1989”, a spus Stolojan.

Potrivit eurodeputatului, din neimpozitarea unor astfel de tranzacții se ajunge „ușor la câteva sute de milioane de euro pe care România nu a putut să le facă venit la buget”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img